avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Despre somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Despre somaj

Va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care eu acum am terminat liceul si am luat examenul de bacalaureat pot primi somaj pana cand voi incepe facultatea. Mentionez ca primesc pensie de urmas din cauza ca am un tata decedat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:37, 12 Iulie 2014
Legea 76/2002,in art.17,alin 2 lit.a prevede:

(2)Sunt asimilate somerilor persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca indeplinesc urmatoarele conditii:

a)sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale.

Din pacate, concluzia este ca nu puteti primi indemnizatia de somaj pana la inceperea studiilor universitare, dar nu din cauza pensiei de urmas,ci pentru faptul ca nu au trecut 60 zile de la terminarea liceului fara a reusi sa va angajati.
dar dupa cele 60 de zile si pana la inceperea facultatii pot primi o luna indemnizatia de somaj ?
va multumesc
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune ca, in cazul absolventilor, indemnizatia de somaj nu se acorda daca solicitantul este admis la intr-o forma de invatamant

2. De asemeneala plata indemnizatiei de somaj pentru absolventi inceteaza la data admiterii într-o formã de învãţãmânt.

3. Asadar nu este vorba de data cand incep cursurile ci de data admiterii i forma de invatamant respectiva.

4. Dar mergeti si la Agentia de Somaj sa intrebati deoarece aceasta spune ca nu puteti cumula pensia de urmas cu indemnizatia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj reluata in plata Ionut4197 Ionut4197 Buna ziua!Dupa terminarea liceului m-am inscris la somaj iar pana la inceperea facultatii am primit suma cuvenita pe 2 luni.Din motive medicale,dupa o luna si ... (vezi toată discuția)
Absolvent cu diploma de bacalaureat 2012 boboeu boboeu Astazi 01.08.2012 am fost la agentia de somaj sa fac cerere pt acordarea indemnizatiei de somaj. Am dat o declaratie pe propia raspundere ca nu urmez o forma ... (vezi toată discuția)
Indemnizaþie de ºomaj meme19 meme19 Stimate Doamna/Domnu A-si dori să primesc informaţii referitor la indemnizaţia de şomaj. Copilul meu a terminat liceul anul acesta2014şi a ... (vezi toată discuția)