avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Memoriu pentru grupa I de muncã
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Memoriu pentru grupa I de muncã

Doresc un model de memoriu pe care sa-l trimit Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in vederea initierii, de catre acest minister, a unei Initiative Legislative sau Proiect de Lege, prin care sa se recunoasca si de catre actuala Lege a Pensiilor ( 263 / 2010 ) a fostei Grupe 1 de munca ( conditii grele date de fosta lege 219 / 2000 ) cu reducerea virstei de pensionare asa cum a fost data de Legea 19/2000 .

Cu multumiri C. T.
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2012
toma st, utilizator
Indepliniti ambele conditii pentru pensie la limita de varsta:
Varsta 54 de ani si 6 luni
Aveti 54 de ani si 10 luni
Stagiu 35 de ani
Aveti 44 de ani si 7 luni
Ma bucura, raspunsul dumneavoastra, domnule Carp Mircea. Si va multumesc foarte mult pentru raspunsul foarte clar, pe care mi l-ati dat.
Ma aflu in urmatoarea situatie; Sint angajat, bugetar, al unui Colegiu Tehnic/ Liceu. Sintem 5 muncitori, asta fiind denumirea trecuta in cartea de munca, adica MUNCITOR 1 desi, eu lucrez ca electrician aceasta fiindu-mi calificarea, singurul in aceasta meserie.. Astazi am fost informat, ca daca imi depun dosarul de pensionare la C. Pensii, trebuie sa fac o cerere adresata D-nei Director al Colegiului in vederea desfacerii contractului de munca, aflat acum in vigoare. Iar, incepind cu ziua urmatoare sa NU ma mai prezint la munca.
Motivul: Ordonanta de guvern 77/2013 ( s-ar putea sa gresesc ) care spune ca in cazul in care in institutie mai exista personal cu aceleasi atributiuni, muncitor 1 in cazul meu, cel ce se pensioneaza trebuie sa plece a doua zi. Se poate ramine, doar in situatia in care e o singura persoana pe post pina la primirea deciziei de pensionare.
Eu as dori sa mai ramin pina la primirea deciziei de pensionare pt. ca mi-e teama, sa nu primesc decizia la dosar cu rezolutia, respins, si sa ma trezesc ca nu sint nici la pensie, si fara loc de munca.

Intrebarea mea:

Pot sa ramin in continuare pina la primirea deciziei de pensionare ? Si daca da, Cum ?

Va multumesc.


1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

2. In cazul dvs. este vorba de o pensionare pentru limita de cu reducerea varstei standard de pensionare.

3. Cand angajatorului i se va comunica decizia de pensionare va proceda la incetarea de drept a contractului individual de munca.

4. Daca angajatorul procedeaza ilegal puteti sa sesizati ITM.
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
OUG nr.77/2013 stabileste regula unu la unu , adica unul pleaca si unul vine. Altfel spus, la un post ocupat devenit vacant, un post ocupat.
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Legea nr. 263/2010 Lungu Constantin Lungu Constantin Buna seara, va rog ce norme juridice echivaleaza grupa 1 de munca cu conditii deosebite de munca conform legii 263/2011 si in acest caz la ce varsta ma pot ... (vezi toată discuția)
Grupa i de munca s-a transformat in grupa ii de munca? nina55 nina55 am lucrat 7 ani in gr 1 de munca si pe4 ian 2012,a dus adeverinta la casa de pensii pt recalcularea deciziei si mi sa spus ca de la 01.01.2012 grupa 1 se ... (vezi toată discuția)
Grupa i de munca sorin198 sorin198 Buna ziua!As dori sa aflu daca in prezent se mai tine cont de grupa I de munca.Va multumesc!=D> (vezi toată discuția)