avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributii platite din indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributii platite din indemnizatie

Buna ziua
As dori sa stiu ce indemnizatie voi lua la un salar net de 2000 Ron pe luna cu varianta de a sta acasa un an .
1500 ron sau se scad si contributii ?

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:26, 9 Septembrie 2012
Multumesc pentru raspunsurile promte .
In cazul in care aleg sa ramanacasa al doilea an fara plata in aceasta perioada mi se platesc de catre stat contributiile pt sanatate si pensie .E luata in calcul aceasta perioada ca si vechime in munca ?
Pot beneficia de stimulentul de insertie daca ma intorc inainte de un an si imi dau demisia dupa 4 luni ?
1. - Da, se platesc contributiile la sanatate de la buget iar pentru pensie si somaj aceasta eprioada este perioada asimilata stagiului de cotizare.

- Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
...
Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (5) si (6), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...
Art. 22
(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.


2. Daca beneficiati de stimulent de insertie, in momentul in care demisionati se suspenda plata acestui stimulent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului in 2011-2012 si legislatia aplicabila bogdan_andrei_s bogdan_andrei_s buna ziua.as dori si eu sa stiu care este noua lege privind indemnizatia de crestere copil in prezent.sotia mea va naste in ianuarie 2012 si vroiam sa stiu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului Christi71 Christi71 Buna seara. Sotia mea nu lucreaza de 6 luni si este insarcinata in 2 luni. Daca platim taxele restante (pe 6 luni) catre stat si continuam sa le platim pana ce ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil oana_gh oana_gh Buna ziua! as dori sa stiu si eu care ar fi valoare indemnizatiei de crestere a copilului pentru un salariu net de 1350 (media pe ultimele 12 luni lucrate) si ... (vezi toată discuția)