avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pedeapsa furt dintr-un magazin de haine in Olanda
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pedeapsa furt dintr-un magazin de haine in Olanda

Am si eu o mica problema. O prietena a mea, romanca si ea, tocmai a fost prinsa furand un plover dintr-un magazin de haine. Prietena mea locuieste ca si mine in Olanda, este studenta la doctorat si mai are aproximativ doi ani pana termina programul. Este la prima abatere si a restituit ploverul. A mers la sectia de politie locala si acolo a renuntat la dreptul de a avea un avocat si a semnat o declaratie conform careia a recunoscut fapta. De la politie i s-a spus ca fiind la prima abatere cel mai rau lucru care se poate intampla este sa trebuiasca sa plateasca o amenda sau sa presteze 8-16 ore de lucru comunitare. Dar ca judecatorul este cel care va decide asta, iar acest proces poate dura de la o luna pana la un an.

Va rog sa ne ajutati cu un sfat: stiti cumva care sunt consecintele? Ce se poate intampla in cel mai rau caz? Va mai putea calatori intre timp sau ulterior? etc

Daca se poate, va rog sa-mi mai raspundeti la o intrebare, pt clarificare.
Care este pedeapsa minima si care este cea maxima?

Multumesc.
Desi nu cunosc jurisprudenta Tarilor de Jos, in masura in care as putea sa dau un solutie pertinenta, cred ca pedeapsa minima poate fi doar obligarea amicei dvs. sa parcurga un program de instruire (ceva genul educatie cetateneasca) iar pedeapsa maxima, cei pana la 4 ani cu executare si aplicarea unei amenzi usturatoare. Totusi din spetele similare de care am cunostinta, la prima abatere, cu recunoasterea faptei, sentintele au fost cam pe la de maxim 1 an si ceva, cu 6 luni de executare.

Oricum am in vedere legislatia lor mult mai permisiva decat cea a tarii noastre, in sensul in care ma gandesc ca daca pentru posesie de droguri (detinerea a 1 kg de heroina) se aplica o pedeapsa de maxim 2 ani, la prima abatere, ma gandesc ca pentru furtul urmat de recunoasterea faptei, judecatorul la alege pedeapa minima.
Cand spuneti 6 luni de executare, va referiti la inchisoare?
Din spusele agentilor de politie de aici, noi am inteles ca nu se va ajunge la inchisoare, ci eventual la o amenda / ore comunitare.

Cam cat timp poate trece pana se ia o decizie? S-a mentionat intre o luna si 6 luni sau 1 an, ceea ce este o variatie mare, mai ales in contextul in care este de dorit o solutionare rapida a problemei.

Exista ceva ce putem face pt a obtine pedeapsa minima?
Si ce putem face intre timp, doar sa asteptam pana este trimisa notificarea acasa?
Daca asa au afirmat politistii, avand in vedere experienta lor, este probabil sa se intample cum spun ei.

Ar fi indicat ca amica dvs. sa mearga la cel mai apropiat consulat si sa solicite consiliere juridica pe aceasta speta, de la un avocat roman cu domiciliul in Olanda. Cu siguranta va afla raspunsurile pentru toate framantarile ei, privind consecintele faptei comise.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie infractiuni furt olanda , belgia ContSters262343 ContSters262343 Va rog sa imi spuneti daca cunoasteti legislatia cu privire la infractiunii de furt din magazine in Olanda si Belgia, furt din magazine sub 100 euro valoare, ... (vezi toată discuția)
Furt calificat: am fost surprins de jandarmerie luând banii căzuți din buzunarul unui om beat. În curând începe procesul, la ce mă pot aștepta? Mihaita556 Mihaita556 Acum un an mergan acasa la 2 dimineata in Cluj-Napoca am vazut un baiat dormind de betie in mijlocul trotuarului.M-am apropiat sa vad daca nu cumva a patit ... (vezi toată discuția)
Delapidare si fals mihaidinu mihaidinu sunt vinovat de delapidare si fals in acte(falsificare de chitante, facturi), suma este de 40000 ron, dc suma nu este depusa se poate ajunge la inchisoare? ... (vezi toată discuția)