avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii taxare conventie civila
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

taxare conventie civila

Nu stiu cum sa interpretez aceste doua articole din codul fiscal:

ART. 296^21 Contribuabili
(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:
...
f) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit, din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e);
...
(2) Persoanele care sunt asigurate în sistemul public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) - c), pct. II, III şi V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii, precum şi cele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile obţinute ca urmare a încadrării în una sau mai multe dintre situațiile prevăzute la alin. (1).


Apoi vine:

ART. 296^26 Cotele de contribuţie
(1) Cotele de contribuţie pentru contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 sunt cele prevăzute la art. 296^18 alin. (3), respectiv:
a) cota integrală, pentru contribuţia de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă, potrivit legii;
b) cota individuală, pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
(2) Contribuabilii cu regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit datorează contribuţia individuală de asigurări sociale.

Sa inteleg ca totusi se plateste 10.5% dar au uitat sa abroge partial primul articol citat? Mie mi s epare ca se bat cap-n cap cele doua articole. Ce credeti?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters122241 , utilizator 07:34, 7 Noiembrie 2012
Daca trebuia abrogat/sters, atunci acela e alineatul (2).

Codul fiscal este coroborat cu Legea pensiilor si Legea asigurarilor de sanatate.

Asa ca, pentru astfel de venituri, dupa Legea pensiilor contributia trebuie sa fie 31,3% (10,5%+20,8%) iar dupa Legea asigurarilor de sanatate contributia este 5,5%.
Buna dimineata,
Aliniatul 2 de la care din articole?
Multumsc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce impozit se opreste la sursa producatorilor agricoli? furioso_pechea@yahoo.com furioso_pechea@yahoo.com AM INTELES CA TREBUIE OPRIT PE LANGA 2% SI 5,5 % C.A.S. PRODUCATORILOR AGRICOLI CARE VAND CEREALE PE BORDEROU? (vezi toată discuția)
Declaratia 600 doinam24 doinam24 Buna seara! In declaratia 600 se trece venitul realizat in 2012 sau estimatul pe 2013 ? Multumesc! (vezi toată discuția)
Plata contributii la casa de asigurari de sanatate-pfa ContSters81656 ContSters81656 Lucrez la o firma cu timp integral de lucru( 8 ore) iar in timpul liber lucrez ca PFA-prestari servicii in domeniul securitatii si sanatatii in munca. La firma ... (vezi toată discuția)