avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Amortizare masini transport marfa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Amortizare masini transport marfa

O societate comerciala achizitioneaza un autovehicul de transport marfa, cu MTM 3.5t, care este folosit pentru prestarea activitatii de transport marfa international. Tva-ul aferent acestei achiaitii este deductibil? Cum se face amortizarea? Amortizarea este deductibila fiscal?
Tocmai m-a sunat contabilul si mi-a spus ca amortizarea masinii nu este deductibila. Firma a obtinut un profit mic, la care contabilul mi-a adaugat o suma mare, rezultata, zice el, din amortizarea masinii, care nu este deductibil. Iar pentru suma rezultata trebuie sa plateasca societatea impozit pe profit. Este corect?
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
ncris78, utilizator
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 17:38, 21 Ianuarie 2013
Buna ziua,

Din continutul art. 145^1, alineatul 1, rezulta ca limitarea la 50% a dreptul de deducere a taxei aferente cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, se aplica în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economic.

In cazul dvs. inteleg ca vehiculul va fi utilizat la prestarea de sevicii de transport international de marfuri, operatiune scutita cu drept de deducere conform art.143 coroborat cu art.126, alin.9, litera b din Codul fiscal. Acesta inseamna ca veti avea drept de deducere pentru TVA aferenta acestei achizitii.

Amortizarea se face lunar(eventual in functie de nr. de km sau de orele de functionare), incepand cu luna urmatoare achizitiei si este deductibila fiscal in conditiile art.24 din Codul fiscal.

Decizia contabilului dvs. e posibil sa fie intemeiata pe anumite informatii pe care le are si pe care poate nu le-ati furnizat cand ati pus intrebarea.
In orice caz, daca autovehiculul respectiv este utilizat in scopul obtinerii de venituri impozabile, cheltuiala cu amortizarea este deductibila fiscal.

Numai bine,
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
CONTABIUM, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie autoturism uzat - deductibilitate hello60 hello60 SC- doreste sa achizitioneze un autoturism din anul 2011,(deci nu este nou) exclusiv pt.desfasurarea activitatii economice. Valoarea autoturism = 33000 euro ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu combustibilul Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca pentru un autoturism folosit de un agent de vanzari, cu care se duce si ia marfa de la furnizori pt. a o vinde ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate masina ContSters172175 ContSters172175 Buna seara. Daca achizitionez o masina cu cash pe firma de la o persoana juridica, tva-ul aferent il deduc in prima luna? Sau in timp? Precizez ca firma are ... (vezi toată discuția)