avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia anticipata

Buna ziua! Sunt nascuta in 25 octombrie 1956, sunt cadru didactic din 1 septembrie 1976 pana in prezent. Din toti acesti ani, am lucrat 8 ani cu o jumatate de norma. As dori sa intru in pensie anticipata, insa as vrea sa stiu cat ma afecteaza din punct de vedere financiar. Se poate sa-mi spuneti si cata pensie as avea? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: master25 , utilizator 09:37, 11 Februarie 2013
1. Pentru o femeie nascuta in octombrie 1956 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 7 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 7 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Puteti solicita:n- pensie pentru limita de varsta, la 60 de ani si 7 luni, in mai 2017;n- pensie anticipata partiala, la 55 de ani si 7 luni, in mai 2012;n- pensie anticipata (fara diminuare), la 55 de ani si 7 luni, in mai 2012, daca veti avea un stagiu de cotizare de 38 de ani si 7 luni.

3. - La 1 septembrie 2013 aveti un stagiu de cotizare la pensie de 37 de ani.n- Perioadele lucrate cu o jumatate de norma sunt luate integral in calculul stagiului de cotizare (nu conteaza cate ore pe zi ati luicrat ci cata contributie la pensie ati platit in acea perioada).

4. - Puteti solicita pensie anticipata (fara diminuare) oricand atunci cand veti avea un stagiu de cotizare de 38 de ani si 7 luni (dvs. aveti, la 01.09.2013, 37 de ani).
- In octombrie 2017 pensia anticipata se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se aduga eventualele stagii asimilate (facultatea la zi si perioadele lucrate dupa pensionarea anticipata, prin recalcularea pensiei).

5. - Puteti solicita oricand pensie anticipata partiala.
- Pentru fiecare luna de anticipare se diminueaza pensia cu 0,75%.
- In octombrie 2017 pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta, se elimina diminuarea si se aduga eventualele stagii asimilate (facultatea la zi si perioadele lucrate dupa pensionarea anticipata, prin recalcularea pensiei).

6. - Nu se poate spune ce pensie veti avea.
- Calculul punctajului pentru pensie se face asa cum spune Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 94 (1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...

Art. 95 (1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr.6.
...

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...
Va multumesc mult pentru raspuns! Toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare maryes maryes Buna ziua! Sunt nascuta la data de 4.10.1856,am 37 de ani vechime in campul muncii.Ma intereseaza care este varsta de pensionare la limita de varsta si ... (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare anticipata sunrise25 sunrise25 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca o persoana de sex feminin nascuta in decembrie 1959 cu 30 de ani vechime neintrerupta in munca plus cinci ani de ... (vezi toată discuția)