avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de divort dupa intrarea in vigoare a NCPC - ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de divort dupa intrarea in vigoare a NCPC - mediere obligatorie?

Buna ziua !!
Am depus o cerere divort fara acordul partilor, pe data de 20.02.2013!! Inca nu s-a fixat primul termenul de judecata. Stiti cumva daca noul cod presupune mediarea obligatorie ? Sotul nu e de aocrd cu nici un divort ,mai ales mediator!, Cam cat ar dura acest proces??
Va multumesc frumos!!
O zi minunata !!
Cel mai recent răspuns: Mariasa , utilizator 08:17, 11 Martie 2013
Puteti merge singura la mediator, nu e nevoie sa vina si sotul.Mediatorul il va convoca si in caz ca nu se prezinta la data fixata, va incheia formalitatile de mediere.
MULTUMESC! e obligatoriu sa merg la mediator>>?? sau trebie sa astept d e la judecatorie instiintare??
Nu, nu este obligatoriu sa mergeti la mediere.
Procesul fiind inceput dupa ce NCPC a intrat in vigoare, nu o sa primiti termen deocamdata. Deci, va dura ceva timp pana veti primii primul termen de judecata.
Concret, potrivit art. 60 ind.1 din Legea nr. 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, procedura prealabila instantei de judecata va fi obligatorie:
- ................
- in materia dreptului familiei (neintelegerile care tin de continuarea casatoriei, partajul de bunuri comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor sau orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii)


Textul nici nu putea fi mai eliptic, daca avem in vedere ca el nu face trimitere, in mod expres, la divort.

Mai departe: OUG 90/2012 modifica si completeaza L.192/2006 (a medierii) in sensul ca

Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop

Dar, treaba nu se termina aici. Vine OUG 4/2013, care modifica modificarea:

Dispozitiile art. 2 alin. (12) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata, se aplica numai proceselor incepute dupa data de 1 august 2013

Va urma o noua modificare a modificarii modificate, in sensul in care se va pune cruce acestei obligatii. Asa va grai Curtea Constututionala. Sau, cel putin, asa sper eu ca va grai.
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2013
themis, utilizator
Multumesc frumos!!

Alte discuții în legătură

Citatie privind participarea la informarea privind medierea gillu gillu Buna ziua! De vreo doua saptamani am introdus o cerere de chemare in judecata in drept comun art1350 Cod civil, 194 Cod procedura civila, pt o creanta de 600 ... (vezi toată discuția)
Depunerea cererii de chemare în judecatã ºi a actului de participare la ºedinþa de informare privind avantajele medierii marusca marusca Intentionez sa chem in civil o persoana juridica. Stiu ca medierea a devenit obligatorie. pot depune cererea de chemare in judecata si medierea s-o depun ... (vezi toată discuția)
Este necesara medierea in cazul unui proces de partaj pe datorii comune? GETT GETT doresc sa incep un proces pt. partaj pe datorii comune. este necesar sa consult un mediator? am divortat in lipsa sotului si am ramas cu datorii mari din ... (vezi toată discuția)