avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Legalizare hotarare - se mai investeste cu formula ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Legalizare hotarare - se mai investeste cu formula executorie?

va rog sa ma ajutati sa inteleg si sa imi spuneti ce pasi trebuie sa urmez deaorece:
azi verificand un dosar pe site Tribunalului mi-a aparut cu rosu in fata ochilor anuntul pentru publicul larg din care citez
incepand cu data intrarii in vigoare a noului cod de procedura civila, respectiv din data de 15.02.2013, hotararile judecatoresti nu vor mai fi investite cu formula executorie de catre tribunal. am incheiat citatul
Fiind in posesia unei hotarari judecatoresti care obliga primaria sa-mi solutioneze dosarul de notificare pe legea 10 prin emiterea dispozitiei motivate si prin care mi-au fost acordate si cheltuielile de judecata nu stiu incotro trebuie sa o apuc. Primaria evident nu mi-a emis nici o dispozitie pana acum chiar daca au trecut 4 luni. (pana s-a redactat motivarea, pana a trecut termenul de apel....)
Banui totusi ca va trebui sa merg la tribunal ca sa legalizez sentinta, fara a mai cere invetirea cu formula executorie...pt ca altfel cine ma crede pe mine ca fotocopia sentintei transmisa in cutia postala (deschisa, fara sa semneze cineva pt ea de primire, etc) nu am falsificat-o eu la calculator cum mi-ar conveni mie. Fotocopia transmisa mie nici macar nu are semnatura in original a grefierului sau a judecatorului, sau vreo stampila gen conform cu originalul, adica nu are nici o urma cum ca ar fi o hartie oficiala si legala.
intrebarile mele concrete:
1. cum trebuie sa procedez pt a obtine legalizarea hotararii?
2. cum trebuie sa procedez pt a obtine cheltuielile de judecata de la primarie?
3. cum pot forta totusi Primaria sa imi solutioneze dosarul.....ca desi un judecator a zis ca da, emiteti decizia.....batem pasul pe loc ca pe primarie o doare fix nicaieri.
multumesc anticipat pentru orice lamurire sau indrumare.
cu respect !
Cel mai recent răspuns: cassy , utilizator 14:26, 15 Martie 2013
Legalizati hotararea cu mentiunea definitiva si irevocabila. Pentru aceasta, mergeti la arhiva Tribunalului, programati dosarul la legalizare. In ziua programata mergeti la registratura sectiei care a pronuntat hotararea cu hotararea fotocopiata, taxa de timbru in valoare de 2 lei si timbru judiciar de 0,15 lei si o cerere de legalizare a hotararii.. Legalizarea se face de catre registratura pe loc. Apoi cu hotararea legalizata, mergeti la un executor, faceti cerere de executare silita. Executorul va cere in instanta incuviintarea executarii si se va trimite o notificare primariei in vederea emiterii deciziei si plata cheltuielilor de judecata.

Aveti in vedere ca trebuie sa asteptati cele 15 zile de la comunicare in care partea adversa poate exercita cale de atac. Dupa curgerea acestui termen, legalizati hotararea.

Incepand cu 15.02.2013, data intrarii in vigoare a Noului Cod de procedura civ, hotararile judecatoresti nu se mai investesc.

Succes!
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
Madalina Pascu, Avocat
Madalina_Pascu a scris:

Legalizati hotararea cu mentiunea definitiva si irevocabila. ...


Conform art. 8 din legea nr. 76 / 2012 pentru punerea în aplicare a legii nr. 134 din 2010 privind Codul de procedură civilă, numai există menţiunea de "irevocabilă" ci numai "definitivă".
multumesc ambilor useri care m-au indrumat si imi cer scuze, dar nu am inteles partea cu definitiva si irevocabila.
adica, la legalizare va scrie pe hotarare ca e doar definitiva ? ce inseamna acest lucru.
va primi executorul judecatoresc legalizarea aceasta fara mentiunea irevocabila ?
PS au trecut toate termenele de recurs. nu mai poate fi atacata pe cai normale sentinta cu pricina.
multumesc
Daca nu mai poate fi atacata, mergeti si legalizati hotararea. Intr-adevar potrivit dispozitiilor legale in vogoare nu mai exista mentiunea si caracterul irevocabil al unei hotarari. Aceasta inseamna ca veti legaliza sentinta cu mentiunea definitiva. Este suficienta aceasta legalizare pentru a merge cu sentinta la executor si a demara executarea silita.
va multumesc pt lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot obtine ca hotararea data de instanta de apel, respectiv tribunalul, sa devina definitiva si irevocabila?  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Am primit hotararea instantei de apel si este specificat faptul ca este definitiva si ca o pot ataca cu recurs in termen de 30 de zile. Nu intentionez sa atac ... (vezi toată discuția)
Procedura prealabila investirii cu formula executorie pop sorin pop sorin Buna ziua Inainte de a investii sentinta neatacata, se definitiveaza + autentifica sau este suficient a definitiva considerand ca cererea din urma ... (vezi toată discuția)
Investire sentinta MihaDrag MihaDrag buna seara .Am si eu o intrebare legata de sentinta data de tribunal care trebuie investita daca ma exprim corect in definitiva si irevocabila .Suntem o ... (vezi toată discuția)