avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Investire sentinta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Investire sentinta

buna seara .Am si eu o intrebare legata de sentinta data de tribunal care trebuie investita daca ma exprim corect in definitiva si irevocabila .Suntem o institutie publica cetaxa de timbru judiciar trebuie platit (de 2lei si de 0.50 lei)?Multumesc pt raspuns
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:58, 22 Iunie 2014
Nu este investire.
Cererti o copie legalizata cu aplicarea mentiunii "definitiva si irevocabila".

La cererea Dvs. prin care solicitati legalizarea si aplicarea mentiunii anexati hotararea respectiva.
Taxa de timbru judiciar pentru legalizare este de 2 lei si timbru judiciar de 0.15 lei.
Ultima modificare: Duminică, 22 Iunie 2014
legalmgm, utilizator
1.Daca aveti o actiune depusa inainte de 15.02.2013 atunci aceasta se legalizeaza cu mentiunea " definitiva si irevocabila"
2.Daca aveti o actiune depusa dupa 15 .02.2013 cand a intrat in vigoare noul cod de procedura civila, atunci se legalizeaza cu mentiunea " definitiva".
Taxa de timbru pentru legalizarea unui exemplar de hotarare este de 5.00 lei conform disp.art.9 lit l din Oug.80/2013 , iar timbrul judiciar nu se mai achita.
Art. 9. - Urmatoarele cereri formulate in cursul procesului sau in legatura cu un proces se taxeaza astfel:
....................
l) cereri pentru eliberarea de catre instantele judecatoresti de copii de pe hotararile judecatoresti, cu mentiunea ca sunt definitive, se taxeaza cu 5 lei pentru fiecare exemplar de copie.

Ultima modificare: Duminică, 22 Iunie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
1. Instituția învestirii cu formulă executorie nu mai există în noul Cod de procedură civilă.

2. Dvs. doriți eliberarea unui exemplar al hotărârii cu mențiunea ”definitivă”. Mențiunea ”definitivă și irevocabilă” nu se mai aplică pe hotărâri întrucât, în sistemul noului Cod de procedură civilă, nu mai există hotărâri irevocabile.

3. Timbrul judiciar nu se mai aplică. Prevederea legală referitoare la acesta a fost abrogată prin O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru. Potrivit art. 9, lit. l) din acest act normativ, cererile pentru eliberarea de către instanțele judecătorești de copii de pe hotărârile judecătorești, cu mențiunea că sunt definitive, se taxează cu 5 lei pentru fiecare exemplar de copie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se taxeaza o cerere în 2014 pentru legalizarea unei hotãrâri judecãtoreºti? muraruelena muraruelena In anul 2013, pt. eliberarea unei hotarari judecatoresti se atasa la o Cerere: 1 TJ= 0,15 lei si 1 TJT = 2 lei. Am auzit ca se taxeaza: doar cu TJT = 5 ... (vezi toată discuția)
Taxa si timbru judiciare pentru cerere expediere la domiciliu decizie tribunal, ca, iccjr svneagu svneagu Buna ziua, am o problema - cu toate ca pana azi am primit acasa decizii ale tribunalelor, curtilor de apel si ICCJR (ultima din 15.07.2013 precizeaza ca in ... (vezi toată discuția)
Legalizare sentinta Cimss Cimss Buna ziua, as dori sa stiu daca pentru legalizarea unei sentinte cu mentiunea definitiva si irevocabila taxele au ramas aceleasi, si anume taxa judiciara de 4 ... (vezi toată discuția)