avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Varsta pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Varsta pensionare

Buna ziua,
Sunt nascut in februarie 1956, am 40 ani vechime in munca, din care 20 ani in grupa a doua de munca. As vrea sa stiu la ce varsta pot iesi cel mai devreme la pensie (anticipat partial) si la ce varsta as putea iesi la limita de varsta.(genul masculin). M-am interesat din mai multe surse si fiecare imi spune altceva. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:23, 4 Aprilie 2013
Daca anii de grupa sunt in procent de 100%:
-Mai aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 5 ani(3 luni la 1 an).
- O reducere cu 4 ani si 6 luni a varstei standard de pensionare(65).

40+5=45 de ani stagiul total de cotizare.

Limita de varsta la 60 de ani si 6 luni.
Pensie anticipata la 60 de ani.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 43 de ani(35+8),fara stagiu asimilat.


Legea 263/2010

Art. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.


(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)—c) si g).


Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre pensie vladnicolae1955 vladnicolae1955 am lucrat 19 grupa 2,alte servicii 10 ani,3ani scoala militara,cind pot iesi la pensie? nascut 11.11.1955. (vezi toată discuția)
Ce nu se ia in calcul la pensionarea partial anticipata ? turtuc turtuc Buna ziua! Sotul meu este fortat sa se pensioneze partial anticipat.(astea sunt vremurile...) Are 5 ani lucrati gr.I.(ar fi o reducere de 2.5 ani) Se ia in ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie lotuss lotuss Am 60 ani si 2 luni;pot iesi la pensie fara penalizare ( nu anticipat cu penalizare)daca am vechime 42 ani plus armata 2 ani? cf carui art.? Am suferit ... (vezi toată discuția)