avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Truse de prim ajutor expirate, li se poate prelungi ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Truse de prim ajutor expirate, li se poate prelungi valabilitatea?

Buna ziua,
Am truse medicale care expira, exista asa ceva ca expira cutia?
Am multe pansamente, pipa guedel, batiste de hartie cu solutie dezinfectanta, comprese, fesi de tifon, unele dintre ele nu au fost desfacute, sunt sigilate fara a primi aer, nu stiu ce sa fac cu ele, exista o posibilitate in care medicul de medicina muncii sa le prelungeasca valabilitatea? exista baza legala pentru asa ceva?
Toate cele 29 de articole trebuie sa contina trusa de prim ajutor? daca cumva nu exista 2-3 articole este vreo problema?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: micutu50 , utilizator 18:29, 29 Aprilie 2013
Personal nu am cunostinta de reglementari legislative privind prelungirea termenului de garantie pentru trusele sanitare de prim ajutor (ma refer la cele amplasate la locul de munca/ postul de lucru).
Ca o parere personala, cutia din lemn/ plastic si celelalte materiale de inventar - din metal, plastic, lemn, etc. (foarfeca, pipele, etc.) pot fi reutilizate pe o perioada de cca. 10 ani, dar materialele consumabile din componenta trusei sanitare (fese, rivanol, unguente, aspirina, etc.), dupa termenul de expirare, NU.
Baremul trebuie sa fie completat periodic, astfel incat permanent sa existe toate componentele.
Astazi cand trusele sunt comercializate ca un tot unitar (materiale de inventar, materiale consumabile), este normal ca producatorul sa puna un termen de garantie, pentru acestea. Nu inteleg, de ce nu se gasesc pe piata doar pachete cu materiale consumabile, ca la trusele sanitare auto, la care la 5 ani poti inlocui doar consumabilele.

Conform prevederilor Ordinului MS nr. 427/ 14.06.2002 - Trusa sanitara se compune dintr-o cutie din material plastic, cu colturi si muchii rotunjite, in care sunt depozitate instrumente si materiale sanitare, medicamente si materiale diverse.
Componenta trusei sanitare şi a baremului de materiale, ce intra în dotarea posturilor de prim ajutor fără cadre medicale (anexa 3 la ordin) prevede continutul minim obligatoriu al trusei
sanitare din dotarea posturilor fixe de prim ajutor fara cadre medico-sanitare.
Continutul trusei medicale este prev de Ordinul MMSF nr. 427/2002 si conform Anexei 1,pct 1.1 "Trusa sanitară se compune dintr-o cutie din material plastic, cu colturi şi muchii rotunjite, în care sunt depozitate instrumente şi materiale sanitare, medicamente şi materiale diverse.
Anexa nr. 3 la ordin prevede conţinutul minim obligatoriu al trusei sanitare din dotarea posturilor fixe de prim ajutor fără cadre medico-sanitare.
Optional trusa sanitară poate conţine şi alte dispozitive medicale, cum ar fi: folie termoizolanta, dispozitiv care asigura soluţia de conservare a energiei corpului omenesc în situaţii grave."
Conf art. 10 alin 1 lit a Lg 319/2006 angajatorul are obligatia "sa ia mãsurile necesare pentru acordarea primului ajutor, .....adaptate naturii activitãţilor şi mãrimii întreprinderii".
Conf art. 39 alin 6 lit a Lg 319/2006 incalcarea prev art 10 constituie contrav si se sanct cu amenda de la 3000 la 6000 lei.
Nu expira cutia, ci doar medicamntele si celelalte dispozitive medicale care asigura continutul trusei medicale, si care vor trebui inlocuite. Nu poate prelungi nimeni valabilitatea termenului de expirare inscris pe fiecare material sanitar.
Va multumesc pentru raspunsurile acordate.


O dupa masa placuta tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trusa medicala obligatorie mgeorgiana mgeorgiana Buna ziua, Conform carei legi este obligatorie trusa medicala in societatiile comerciale, cu, comert cu ridicata al produselor farmaceutice? (vezi toată discuția)
Trusa sanitara Apostoaemihai Apostoaemihai O intreprindere familiala cu doi reprezentanti(un reprezentant si un membru)care detin un spatiu de 14 m.p.cu destinatie Bar, are obligatia sa detina trusa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, ina 64 ina 64 ieri,am avut control de la ITM si au cerut trusa medicala de prim ajutor; este normal sa ceara aceasta trusa tinand cont ca e vorba de un spatiu aflat intr-un ... (vezi toată discuția)