avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... recurs decizie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

recurs decizie

Buna ziua, as dori sa stiu cum as putea sa fac un recurs la o decizie judecatoreasca?pur si simplu fac o cerere sau trebuie facut ceva formal?multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters291612 , utilizator 14:21, 3 Iunie 2013
Potrivit art.486 C.proc.civ.:
(1) Cererea de recurs va cuprinde următoarele mențiuni:
a) numele și prenumele, domiciliul sau reședința părții în favoarea căreia se exercită recursul, numele, prenumele și domiciliul profesional al avocatului care formulează cererea ori, pentru persoanele juridice, denumirea și sediul lor, precum și numele și prenumele consilierului juridic care întocmește cererea. Prezentele dispoziții se aplică și în cazul în care recurentul locuiește în străinătate;
b) numele și prenumele, domiciliul sau reședința ori, după caz, denumirea și sediul intimatului;
c) indicarea hotărârii care se atacă;
d) motivele de nelegalitate pe care se întemeiază recursul și dezvoltarea lor sau, după caz, mențiunea că motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat;
e) semnătura părții sau a mandatarului părții în cazul prevăzut la art. 13 alin. (2), a avocatului sau, după caz, a consilierului juridic.
(2) La cererea de recurs se vor atașa dovada achitării taxei de timbru, conform legii, precum și împuternicirea avocațială sau, după caz, delegația consilierului juridic.
(3) Mențiunile prevăzute la alin. (1) lit. a) și c)-e), precum și cerințele menționate la alin. (2) sunt prevăzute sub sancțiunea nulității. Dispozițiile art. 82 alin. (1), art. 83 alin. (3) și ale art. 87 alin. (2) rămân aplicabile.
multumesc mult pentru raspuns.
Va trebuie argumente de drept, nu mai reveniti la situatia de fapt. Este mai dificil de inteles diferenta de catre un justitiabil.

Art. 304. - Modificarea sau casarea unor hotărâri se poate cere în următoarele situaţii, numai pentru motive de nelegalitate.
1. când instanţa nu a fost alcătuită potrivit dispoziţiilor legale;
2. când hotărârea s-a dat de alţi judecători decât cei care au luat parte la dezbaterea în fond a pricinii;
3. când hotărârea s-a dat cu încălcarea competenţei de ordine publică a altei instanţe, invocată în condiţiile legii;
4. când instanţa a depăşit atribuţiile puterii judecătoreşti;
5. când, prin hotărârea dată, instanţa a încălcat formele de procedură prevăzute sub sancţiunea nulităţii de art. 105 alin. 2;
6. dacă instanţa a acordat mai mult decât s-a cerut, ori ceea ce nu s-a cerut.
7. când hotărârea nu cuprinde motivele pe care se sprijină sau când cuprinde motive contradictorii ori străine de natura pricinii;
8. când instanţa, interpretând greşit actul juridic dedus judecăţii, a schimbat natura ori înţelesul lămurit şi vădit neîndoielnic al acestuia;
9. când hotărârea pronunţată este lipsită de temei legal ori a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a legii;
Art. 304 indice 1. - Recursul declarat împotriva unei hotărâri care, potrivit legii, nu poate fi atacată cu apel nu este limitat la motivele de casare prevăzute în art. 304, instanţa putând să examineze cauza sub toate aspectele.
Art. 305. - În instanţa de recurs nu se pot produce probe noi, cu excepţia înscrisurilor, care pot fi depuse până la închiderea dezbaterilor.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
Liliana Gradinaru, Avocat
buna ziua multumesc de raspuns. ideea este ca mi se cere sa platesc pensia alimentara de la cel de-al doilea loc de munca , loc la care eu numai figurez ca si angajat incepand cu luna ianuarie,,in acest caz ce se intampla?
Sentinta ma obliga sa platesc 1/6 din veniturile nete incepand cu data intentarii procesului , 10.10.2012. ideea este ca eu incepand cu luna ianuarie nu mai sunt angajat la al doilea loc de munca. am devenit PFA. In cazul acesta cum se calculeaza pensia alimentara dupa acest venit???As dori sa stiu daca in recurs as putea mentiona acest lucru , cum ca nu mai sunt angajat si faptul ca am platit pensia alimentara intreaga timp de 2 ani,(m-am recasatorit si in urma acestui mariaj mai am un copil in varsta de 4 ani) necerand recalcularea acesteia pana la data de 03.2011.si sa precizez ca doresc ca din suma ce i se cuvine de drept fiicei mele sa mi se scada suma data pana la data de 03.2011. As avea nevoie de un sfat. multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cererea de recurs trebuie semnata obligatoriu? dumitreldd dumitreldd Am depus cerere de recurs intr-un proces, insa am uitat sa o semnez. Ar fi o problema? Ceerea a fost transmisa prin posta. (vezi toată discuția)
Recurs la proces mady2271 mady2271 Cum se formuleaza cerere de recurs la un proces si in cat timp ? (vezi toată discuția)
Dreptul muncii - contestatie desfacere contract de munca jonjon jonjon in luna noiembrie 2014 am fost in concediu medical din data de 5 pina in data de 21.In data de 5 noiembrie conducatorul unitatii a emis decizia de concediere ... (vezi toată discuția)