avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Contributii drepturi de autor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Contributii drepturi de autor

Care este baza de calcul pt.drepturi autor cu retinere finala 16%?
Este corect ?
Venit brut
Chelt.deductibile-20%
Baza de calcul pt.contrib.de pensii-Venit brut -20% x 10.5%
Baza de calcul pt.contrib.de sanatate-Venit brut-20% x 5.5%
Baza de calcul pentru impozit-Venit brut x 16%
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 02:03, 23 Iunie 2013
Da este corect.
La impozit Venit brut- chelt .deductibila(20% )
Pt.impozit eu am gasit ca se aplica la venitul brut fara a scadea suma deductibila de 20%-
al.2

ART. 52^1 Opţiunea pentru stabilirea impozitului final pentru unele venituri din activităţi independente

(1) Contribuabilii care realizează venituri din activitățile menționate la art. 52 alin. (1) lit. a) - c) pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Opțiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract și este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activității desfășurate pe baza acestuia.

(2) Impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.

(3) Impozitul calculat şi reţinut reprezintă impozit final.

(4) Impozitul astfel reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.


Si am mai gasit si acest articol din care inteleg ca nu se mai aplica cota deductibila nici in cazul retinerii impozitului de 10%

Modalităţi de plată a impozitului

Și în privința modalității concrete de plată a impozitului, Codul fiscal e destul de permisiv, în sensul că lasă acest aspect la alegerea contribuabilului. Astfel, conform art. 52 din Codul fiscal, o primă variantă o constituie plata de impozit anticipat prin reținerea la sursă de către plătitorul de venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Impozitul anticipat se calculează prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului brut redus doar cu contribuțiile sociale obligatorii reținute la sursă. Ulterior, se va face regularizarea și se va calcula impozitul final datorat, conform art. 84 din Codul fiscal, în funcție de metoda de determinare a venitului net aleasă de către contribuabil, potrivit celor arătate mai sus.

În fine, cea de-a doua metodă de plată este dată de art. 52 ind. 1 din Codul fiscal, potrivit căruia contribuabilul poate opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Opțiunea de impunere se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărui raport juridic producător de venituri, și se aplică exclusiv asupra veniturilor realizate din respectivul raport. Se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut și se achită prin reținerea la sursă și virarea la bugetul de stat de către plătitorul de venit, până pe data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reținut. Impozitul astfel calculat și reținut reprezintă impozit final, astfel încât nu se va mai face nicio regularizare.

Având în vedere că prin optarea pentru acest regim de plată, contribuabilul pierde dreptul de a deduce contribuțiile obligatorii și alte cheltuieli deductibile, nu vedem niciun avantaj pentru care s-ar alege această metodă de plată, cu excepția faptului că se evită depunerea a două rânduri de declarații, cea privind venitul estimat și cea privind venitul final.

Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
In acest caz se scad cei 20% si rezulta suma la care se aplica procentele aferente contributiilor sociale. Din suma ramasa se scade16% impozit si rezulta suma neta de plata colaboratorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract drepturi de autor lilianadnc lilianadnc o societate cu asociat unic poate incheia un contract pentru drepturi de autor intre ea si asociatul unic? (vezi toată discuția)
Impozit pe venitul din conventii civile Atonn Atonn Buna ziua! Pentru pensionarii care obtin venituri din prestari de servicii in baza conventiilor civile , ce impozite se calculeaza si cum? Va multumesc!!! (vezi toată discuția)
Impozit pe venituri din drepturi de autor ewe ewe Va rog -ajutor!In cazul in care o institutie de invatamant privata solicita unui prof. univ. dr. -rezident-sustinerea unui curs (din publicatiile personale ... (vezi toată discuția)