avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit pe venituri din drepturi de autor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit pe venituri din drepturi de autor

Va rog -ajutor!In cazul in care o institutie de invatamant privata solicita unui prof. univ. dr. -rezident-sustinerea unui curs (din publicatiile personale ),ocazional(1-2 ori/an) , este corect incheierea unui contract de prest serv . Dar venitul realizat de prof univ sa fie cosiderat venit din drepturi de autor,impozitandu-se prin stopaj la sursa cu 10% ? Sau unde se incadreaza fiscal si cum se impoziteaza ? Este obligat si la plata contrib de asig soc de sanatate?
Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 15:43, 13 Decembrie 2009
Incheiati contract de cesiune drepturi de autor/drepturi conexe de autor, cu privire la sustinerea cursurilor in temeiul Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.Impozitarea este corecta, conform art.52 din Codul fiscal.
multumesc.
Persoanele platite sub forma drepturilor de autor li se aplica un impozit pe venit de 16%. Pentru persoanele remunerate sub forma drepturilor de autor s-a prevazut o modalitate speciala de plata si calcul a acestui impozit.
Astfel, platitorul de impozit pe venitul provenit din drepturi de autor va calcula, va retine si va plati 10% din venitul brut drept impozit platit anticipat. La stabilirea impozitului final, se va calcula venitul net prin scaderea din venitul brut a unei cote de cheltuieli deductibile egala cu 40% din venitul brut. Asupra venitului net se va aplica o cota de impozit de 16% si se va plati diferenta dintre valoarea finala a impozitului si suma achitata anticipat de platitorul de venit. 10% il retine platitorul de venituri (“angajatorul”) la sursa, iar 6% ii plateste contribuabilul (“angajatul”) la ANAF.
In ambele situatii prezentate mai sus, indiferent daca persoana este sau nu angajata in munca, aceasta va trebui sa se inregistreze si sa plateasca contributiile de asigurari obligatorii potrivit legii.


Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala contribuabilul va depune Declaratia 200 – declaratie privind veniturile realizate, pana la data de 15 mai.
Impozitul de plata se stabileste in felul urmator: din totalul veniturilor anuale se scad in ordine:
- deducerea forfetara de 40%, cheltuiala deductibila din venitul brut
- contributiile sociale obligatorii platite
Suma rezultata se impoziteaza cu 16% si se scade suma totala a impozitul platit de catre platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala pe fiecare sursa de venit.
Formularul Declaratiei 200, precum si instructiunile de completare se pot descarca de pe portalul ANAF
Va prezint mai jos textul legilor aplicabile:

CODUL FISCAL

Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate
pentru unele venituri din activităţi independente


Art. 52. - (1) Plătitorii următoarelor venituri au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
c) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, altele decât cele menţionate la art. 78 alin. (1) lit. e);

OUG 109/2009 care intra in vigoare la 01.01.2010:
La articolul 52 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"d) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil;".


OUG 109/2009 La articolul 78 alineatul (1), literele c) şi e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
e) venituri primite de persoanele fizice din activităţile menţionate la art. 52 alin. (1) lit. a)-e), în cazul în care contribuabilul a exercitat opţiunea de impozitare a acestor venituri potrivit prevederilor art. 79. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia."

CAPITOLUL IX
Venituri din alte surse

Art. 78. - (1) În această categorie se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri:

OUG 109/2009 La articolul 78 alineatul (1), literele c) şi e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
e) venituri primite de persoanele fizice din activităţile menţionate la art. 52 alin. (1) lit. a)-e), în cazul în care contribuabilul a exercitat opţiunea de impozitare a acestor venituri potrivit prevederilor art. 79. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia."

Art. 79. - (1) Impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului allexxia allexxia Buna ziua, Tocmai am aflat ca sunt insarcinata. Din pacate contractul meu de munca a fost incheiat in data de 31 ianuarie 2010. Urmeaza sa inchei un nou ... (vezi toată discuția)
Contributii drepturi de autor Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Care este baza de calcul pt.drepturi autor cu retinere finala 16%? Este corect ? Venit brut Chelt.deductibile-20% Baza de calcul pt.contrib.de pensii-Venit ... (vezi toată discuția)
Venit din activitati cu regim de retinere la sursa pfa IOANA LUCA IOANA LUCA Buna seara, PFA Cum ar trebui sa procedez daca venitul brut este impozitat la sursa cu 10%? De exemplu am emis o factura in valoare de 1000 lei ... (vezi toată discuția)