avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... scoatere cheltuieli comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

scoatere cheltuieli comune

buna ziua

in ce conditii poate fi scoasa o persoana de la plata cheltuielilor comune, in cazul in care este detasata cu munca in alta localitate, si ajunge acasa doar in week enduri, si uneori o data la 2-3 saptamani? mai este valabila prevederea referitoare la cele 15 zile calendaristice? precizez faptul ca persoana locuieste singura si ca apartamentul este dotat cu centrala termica propriei.

va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:53, 13 Februarie 2018

Obligatia achitarii cote comune revine tuturor proprietarilor care detin spatii de locuit in imobile de locuit in comun
Nu exista dispozitie in viogoare care sa exonereze de la obligatia parti comune
Dispozitia referitoare la 15 zile se refera la cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire
HG nr 1588/2007 Art. 17
(1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:

r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale;


Persoana in cauza are dreptul sa solicite oficial presedintelui de asociatie scoaterea din evidenta de calcul numar persoane,dar cotele comune ii vor fi calculate si impuse in lista lunara de intretinere
Mai este valabila regula cu cele 15 zile, cu conditia de a anunta in scris sau sub alta forma admisa in acea asociatie ca lipseste N zile din apartament.
In acest caz va fi scoasa de la repartizarea cheltuielilor pe numar de persoane si anume: gaze, salubrizare (gunoiul) si curentul electric.
In rest trebuie sa achite toate cheltuielile care se impart pe cota-parte indiviza sau apartament.
va multumesc mult pt informatii.

O zi frumoasa.
Sunt intr-o situatie similara, practic m-am mutat cu mama mea bolnava de Alzheimer de mai bine de un an, la 25 de km de orasul unde am apartament. Revin cel mult de 2 ori pe saptamana cand am de rezolvat diverse probleme, uneori doar pt cateva ore cand am de luat cate ceva . Acum cateva luni, la sugestia unei vecine, am anuntat administratorul de aceasta situatie si mi-a trecut 0 la nr de persoane si intr-adevar am platit mai putin. Am inceput sa primesc si eu si administratorul anonime cum ca locuiesc la apartament si ar fi bine sa fiu trecuta la plata cheltuielilor. M-a intrebat administratorul daca m-am mutat inapoi si i-am spus ca nu, dar vecinii sunt carcotasi. Apartamentul este complet contorizat si cu CT. Pana la urma valorea facturilor de la utilitati ar putea demonstra ca nu locuiesc efectiv acolo, nu cred ca traieste nimeni 3 luni cu 1mc de gaz si 1mc de apa rece, cred? I-am spus administratorului ca am citit legea si stiu ca pot beneficia de reducerea pe numarul de persoane daca locuiesc mai putin de 15 zile pe luna. M-a lasat sa inteleg ca imi face un favor si ca de fapt de asta pot beneficia doar o data pe an? si ca daca sunt proprietara trebuie sa platesc cheltuielile asociatiei. Ori nu face diferenta intre cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor si cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate si atunci cum Doamne, face socotelile...
In cazul meu se aplica HG nr 1588/2007 Art. 17, lit.r)? As vrea sa lamuresc situatia cu administratorul si vreau sa argumentez conform legii, pt ca nu doresc scutiri care nu mi se cuvin, dar nici sa platesc in plus...
Sigur ca vi se aplica HG 1588/2007, daca nu totalizati pe luna mai mult de 15 zile de locuit.
Ce inseamna ca va face un favor? Pai el e pus acolo sa faca favoruri sau sa aplice legea?

Cheltuielile repartizate pe numar de persoane sunt gazele (inteleg ca nu participati), curentul electric si salubrizarea.
Faceti o solicitare scrisa catre presedintele asociatiei, daca nu ati facut pana acum asta, si aratati in ce fel ajungeti acasa si cat locuiti efectiv acolo din cauza problemelor pe care le aveti cu mama dv.

Alte discuții în legătură

Repartizarea pierderilor de apa la o asociatie de proprietari rody77 rody77 Buna ziua Am o intrebare legata de repartizarea pierderilor de apa la o Asociatie de proprietari. Cum se repartizeaza aceste pierderi? Pe numar de apartamente ... (vezi toată discuția)
Repartizare diferentele apa Stefanescu Anca Stefanescu Anca suntem o familie de trei persoane(eu,sotul si copilul de 3 ani)si locuim iintr-o garsoniera ,intr-un bloc din sectorul 3 ,din luna iunie.Blocul are contor de ... (vezi toată discuția)
Probleme lista intretinere Maria Bezsan Maria Bezsan Avem o situatie noua , respectiv 0 persoane la intretinere , repartizat cheltuieli parti comune (corect) dar aceasta persoana lipsa are de fapt consumuri: ... (vezi toată discuția)