avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de traseu
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de traseu

Avand in vedere ca pe 7 ian 2014 am avut un aciident de traseu soldat cu picior in gips si CM 1 luna cel putin, va rog sa imi spuneti ce presupune acesta .
Desi eram cu doua colege in acel moment, dintre care, una era sefa serv unde lucrez , am anuntat a doua zi atat pe sefa mea cat si pe sefa serv Resurse Umane. Desi fisele de protectie nu erau semnate pt anul trecut, exact pe motiv ca am cerut sa ni se faca instructajul , nu sa semnam ca o formalitate si atat, sefa de la Resurse a facut presiuni sa se semneze acele fise. O parte au semnat,dar o parte nu au semnat, printre care si eu, deoarece eram deja in concediu medical. Din acest motiv sefa de la resurse a pus pe sefa mea sa faca Nota Informativa catre Primar, pe motiv ca am refuzat sa semnam fisele de protectia muncii. Aceasta a scris in Nota Informativa , ca nu este vorba de refuz, doar ca am cerut sa ni se faca instructajul , asa cum este legal si corect deoarece de 13 ani nimeni nu face acest lucru.
Aceasta cred ca a fost o masura prin care ea s-a acoperit, de neglijenta in serviciu si acoperirea celui care se ocupa de instructaj,deoarece eu am sunat la ITM, sa intreb ce trebuie facut in aceasta situatie,de unde mi s-a spus sa scriu on-line asa cum s-a intamplat.
Acum ma suna sefa de la resurse sa intrebe ce obtin prin asta, deoarece ei treb uie sa faca "un purcoi de acte" si ca pe CM nu este un cod de accident , ci de boala, adica 01 si 06, de la camera de garda si de la med. specialist ortoped.
Eu intreb daca se plateste integral CM, adica 100% in aceasta situatie, si daca nu este datoria institutiei sa faca aceasta constatare deoarece eu am anuntat.
Camera de garda de la Urgente a spus ca nu poate scrie accident de munca deoarece nu am chemat salvare la locul accidentului.Nu am chemat deoarece piciorul se umfla si se invineteste la cateva ore de la eveniment(este vorba de o entorsa).
Mai mult ma ameninta ca va anunta primarul ca indeplinesc conditiile de pensionare, desi sunt o multime de colegi care se pot pensiona si totusi lucreaza.
Eu nu am prea multi ani de vechime deoarece am intrerupt serv pt cresterea copiilor, si am facut o facultate la zi 4 ani, inainte de revolutie, nu asa cum procedeaza acum colegele mele care fac facult plecand de la servici, o facultate particulara, platita, fara sa invete nimic si fara sa se prezinte la ore , si care nu are nici o legatura cu functia si serviciul in care lucreaza. De asemenea am intrerupt serv pentru cresterea celor doi copii, am prins revolutia, schimbarile din contabilitate dupa revolutie, si am reluat cu greu serviciul. Acum isi fac cerere pentru program decalat, colegele mele, pentru a-si creste copiii, program pe care nimeni nu il respecta. In fapt ele au un program "redus" nu "decalat".
Daca ceri cuiva sa respecte legea in tara asta, esti VINOVAT!!!!
Ultima modificare: Duminică, 26 Ianuarie 2014
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:20, 12 Aprilie 2014
Daca nu cititi cu atentie ce scriu, nu aveti cum sa depistati prevederile legislative. Eu am scris HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare care reprezinta Normele metodologice pentru aplicarea Legii ssm nr.319/ 2006. Deci trebuie sa cautati in HG nr.1425/ 2006, ca sa va convingeti ca ce am scris eu este corect.
Postati mesaje succesive, fara sa asteptati sa le citim pentru a putea sa va raspundem. De multe ori trebuie sa ne documentam si dureaza in timp. Mai raspundem si la discutii deschise de alti utilizatori.
Daca ati depus sesizare scrisa la ITM si nu ati primit raspuns in 30 de zile, puteti reveni cu o alta adresa, pe care o inregistrati cu nr./ data la secretariat ITM sau mergeti in audienta la inspectorul sef. O ancheta este de durata in conditiile in care evenimentul s-a produs in urma cu ceva timp.
ITM stabileste in urma cercetarii, incadrarea evenimentului ca AM sau in afara muncii.
PV intocmit de catre ITM se poate contesta la Inspectia muncii. Pe PV intocmit de ITM se mentioneaza termenul de contestare si unde se face contestatia.
De ce ati semnat fisele de ssm, daca nu ati fost instruita ? Si de ce retroactiv, chiar daca ati pus data din 2014 ? Ati gresit.
In timpul anchetei ITM verifica toate documentele pe care le considera utile.
Din PV al ITM veti vedea daca a dat amenzi contraventionale sau nu, in urma anchetei facute.
Legea petitiilor nr. 233/ 23.04.2002 care aproba OG nr. 27/ 30.01.2002 mentioneaza la art.8 ca primiti raspuns in 30 de zile de la sesizare. Puteti deschide actiune in contencios administrataiv daca nu ati primit raspuns, desi calea aceasta este de durata si nu este sigur ca se rezolva problema dvs.
Puteti depune documente medicale oricand, in timpul cercetarii de catre ITM. Daca ati depus certificatele medicale la Serviciul resurse umane si nu ati pastrat copii dupa acestea, nu aveati ce depune la ca anexe la sesizarea catre ITM. In mod normal, daca ati mentionat in sesizare ca le-ati depus la angajator, atunci documentele trebuie puse la dispozitia inspectorului de munca care va face cercetarea.
In sesizarea catre ITM puteati mentiona toate problemele cu care va confruntati la locul de munca - ca nu vi se pune la dispozitie contractul colectiv de munca, ca nu se organizeaza cursuri de specializare, despre starea deplorabila a institutiei, etc. Semnatura colegilor pentru aspecte legate de locul de munca, alaturi de dvs. (o sesizare colectiva) da greutate petitiei.
V-am sugerat anterior, sa trimiteti demisiile din sindicat, impreuna cu colegii, prin posta, cu confirmare de primire si sa faceti demersuri pentru infiintarea unui alt sindicat. Daca nu vi se accepta demisia si se continua sa vi se opreasca bani din salariu, nu se face rapoart asupra cheltuielilor sindicale, etc. puteti deschide actiune in instanta (comuna cu ceilalti colegi) impotriva celui care va refuza acceptarea demisiilor/ impotriva sindicatului. Anexati la chemarea in judecata confirmarile de primire a demisiilor si celelalte demersuri facute de dvs.catre sindicat si angajator.
Trebuie sa cunoasteti ca pe acest forum puteti primi doar sfaturi, ca problemele dvs. nu se rezolva doar prin sfaturile primite, de la sine, ca trebuie sa faceti demersuri, dvs., conform sfaturilor primite.
Multumesc pentru raspuns. Imi cer scuze , dar nu v-am grabit cu raspunsurile, si sunt de acord cu dvs, trebuie timp sa va documentati si mai sunt si alti abonati cu diverse probleme.
Fisele le-am semnat pentru ca s-au facut presiuni asupra noastra . O parte din colege au semnat si doar trei(trei inclusiv eu) au refuzat, din care motiv s-a cerut Nota Informativa catre primar, de la sefii nostri ,adica sef serv si director, in care sa explice de ce nu s-au semnat acele fise ssm. Raspunsul a fost corect, si s-a mentionat ca de 13 ani nu ne-a facut nimeni instructajul . Din aceasta cauza au fost discutii , amenintari pana la reprosuri si imputari, ca nu este colegial sa le facem rau. Am considerat ca e bine sa nu le facem rau lor dar nici ei noua, mai exact mie, dar observ acum ca "s-au vazut cu sacii`n caruta" si doresc prin orice mijloace sa imi faca rau.
Cei de la ITM, mi-au raspuns ca e datoria angajatorului sa imi dea un proces verbal care s-a incheiat in urma cercetarii si incadrarii evenimentului.
Colegii nu cred ca semneaza ceva impotriva institutiei deoarece le e frica sa nu ramana fara loc de munca. Si asa am auzit astazi ca sefa serv juridic, -mana dreapta a primarului- imi poarta pica si a amenintat ca ma va da afara pentru ca am anuntat ITM. Cine risca sa ramana fara loc de munca? Toti suporta mizerii si salarii mici etc, numai pentru a-si pastra un loc de munca .
La ITM am sesizat doar legat de accidentul de munca si tot deranjez...
Legat de certificatele medicale am depus originalele la angajator iar eu copii dar la ITM nu am depus nimic deoarece am crezut ca le vor lua de la Primarie.Nu stiu daca ancheta s-a incheiat sau nu si daca mai pot depune alte acte.
Puteti sa va documentati in ceea ce priveste cercetarea unui eveniment citind HG nr.1425/ 2006 - SECTIUNEA a 2-a Cercetarea evenimentelor.
Pentru a intra in posesia PV de cercetare, mai intai trebuie sa aveti confirmarea scrisa de la ITM ca in urma sesizarii dvs. s-a dispus angajatorului sa cerceteze evenimentul. Ulterior puteti solicita angajatorului, in scris, cu nr. de inregistrare/ data, sa va puna la dispozitie un exemplar din PV de cercetare, invocand prevederile HG nr. 1425/ 2006 cu modiifcarile si completarile ulterioare
-art.132 (1) Procesul-verbal de cercetare a unui eveniment se intocmeste in mai multe exemplare, dupa cum urmeaza:
a) in cazul accidentului de munca urmat de incapacitate temporara de munca, pentru angajatorul care inregistreaza accidentul, inspectoratul teritorial de munca care a avizat dosarul, asigurator si victime;
Pentru ca firma sa inceapa cercetarea evenimentului, angajatorul trebuie sa respecte prevederile HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
-art.134 (1) In cazul in care un lucrator prezinta un certificat medical cu cod "accident de munca", angajatorul care si-a asumat atributiile in domeniul securitatii si sanatatii in munca/ lucratorul desemnat/ serviciul intern de prevenire si protectie/ serviciul extern de prevenire si protectie va solicita acestuia o declaratie scrisa privind data, locul, modul si imprejurarile in care s-a produs evenimentul in urma caruia s-a accidentat.
(2) In baza declaratiei prevazute la alin. (1) si in functie de data, locul, modul si imprejurarile producerii evenimentului, angajatorul care si-a asumat atributiile in domeniul securitatii si sanatatii in munca/ lucratorul desemnat/ serviciul intern de prevenire si protectie/ serviciul extern de prevenire si protectie va comunica si cerceta evenimentul sau, in situatia in care evenimentul prevazut la alin. (1) nu a avut loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu ori in timpul si pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers, va arhiva declaratia originala impreuna cu o copie a certificatului medical.
O data cu depunerea certificatului medical, daca pe acesta exista cod pentru accident de munca, cel care a primit exemplarul original de certificat medical trebuia sa va ia o declaratie si sa cerceteze evenimentul.
V-am precizat elemente care sa va sustina punctul de vedere in fata angajatorului si dupa caz, in instanta de judecata.
Pentru a afla daca s-a incheiat ancheta ITM procedati asa cum v-am sfatuit in mesajul anterior. Puteti depune orice alte documente aveti si care va sustin punctul de vedere.
Nu puteti rezolva problema decat daca veti actiona asa cum v-am sfatuit anterior. Nimic nu se va rezolva de la sine. Cat timp angajatii se vor teme, sa sesizeze institutiilor abilitate ale statului, nereguli si incalcari ale legii, in cadrul firmei unde sunt salariati (indiferent daca este vorba de institutie bugetara, firma majoritar de stat sau firma privata) va exista "teama" sa-si pierde locul de munca si angajatorii vor proceda in continuare in mod abuziv.
Daca ITM nu isi face datoria puteti sesiza in scris, cu nr. de inregistrare/ data Inspectia muncii si/ sau Ministerul muncii si dupa caz, instanta de judecata.
Daca primaria nu isi indeplineste atributiile corect, in spiritul legii sau le ignora, puteti sesiza in scris, cu nr. de inregistrare/ data, in ordine: primarul, consiliul primariei, prefectura si dupa caz instanta de judecata.
Daca va puneti problema ca deranjati pe cineva, nu veti rezolva niciodata nimic.
multumesc pentru raspunsuri.
Eu nu ma tem, dar majoritatea, da...Au familii si nu risca sa ramana fara loc de munca.
Aveti dreptate in ceea ce spuneti. Nimic nu se rezolva daca ne e teama. Din pacate , cei cu functii de conducere fac abuz de functii de cele mai multe ori , ilegalitati si se bazeaza pe lasitatea angajatilor.Am ajuns sa imi fie lehamite de aceasta societate fara coloana vertebrala. Am avut functii de conducere, am renuntat tot din cauza sefilor care ma obligau sa fac ilegalitati .Curtea de conturi m-a laudat mereu.Mi s-a spus ca un punct alb intre atatea puncte negre, ajunge sa fie deranjant. Si asta, de catre o d-na de la Curtea de Conturi. In ce lume traim?
Ultimul dvs. mesaj mi se pare interesant daca l-ati mentiona intr-o discutie separata, spre dezbatere pe forum, sa zicem in sectiunea cu politica si electorale.
Se poate astfel face schimb de idei si impresii intre utilizatori, in folosul tuturor care se confrunta cu probleme asemantoare.
Orice mijloc pentru a incerca sa schimbam ceva in societatea in care traim, mie personal mi se pare ca trebuie abordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invitatie la discutii / intrebari despre accidentele de munca Octavia Turbatu Octavia Turbatu Am observat ca cel mai mare numar de vizualizari (172) l-a avut un subiect legat de un acc. de munca mortal. Invit atat angajatorii cat si lucratorii sa puna ... (vezi toată discuția)
Fise de protectie a muncii elisabeta05 elisabeta05 Cat timp trebuie pastrate fisele de protectie a muncii?Am avut contract pe perioada determinata si nu mi s-a facut protectia muncii , nu am semnat nici o ... (vezi toată discuția)