avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa concediu crestere copil 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa concediu crestere copil 2 ani

Buna ziua,am o nelamurire si v-as ruga daca doriti sa mi-o deslusiti : ma aflu in concediu de crestere copil de 2 ani,copilul nascut la inceputul lunii iulie 2012 ,eu am lucrat neintrerupt 1 an pana la nastere si as dori sa stiu daca pot beneficia de somaj dupa terminarea acestui concediu, legal sau depinde de angajator daca vrea sa ma bage in somaj sau nu????? si daca pot lua de cand????tinand cont ca sotul trebuie sa isi indeplineasca atributia de a sta cu copilul timp de o luna???tin sa precizez ca eu nu doresc sa ma intorc la munca, as dori sa mai raman cu copilul cel putin o jumatate de an pt a-l da apoi la camin.....si cum se face cu luna in care sta sotul trebuie sa o alegem noi sau intra de drept in ultima luna si eu ce sa fac in luna aia ca sa nu pierd somajul si sa nu fie intrerupere,sper ca m-am facut inteleasa,multumesc frumos si o zi frumoasa!=D>
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:49, 15 Ianuarie 2024
nu puteti beneficia de somaj daca va dati demisia, verificati inainte de a reveni la locul de munca.
nu vreau sa-mi dau demisia,vreau sa am continuitate cu somaj dupa cic,dar nu stiu cum se procedeaza pt ca intervine luna in care sta tatal.....
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. - In luna in care tatal copilului intra in CCC dvs. puteti sa reluati activitatea sau sa intrati in concediu fara plata.
- Eu as zice ca este mai bine sa nu mai intre tatal in CCC si dvs. incetati CCC la varsta copilului de 1 ani si 11 luni.
Multumesc frumos pt raspuns,dar de ce imi recomandati ca sa nu mai intre tatal ,care e beneficiul???
Sa zicem ca alegem sa stea tatal in ultima luna,eu sa iau concediu fara plata dupa care somaj ca locul meu la munca este sigur ocupat.....e legal????
1. Am facut aceasta recomandare pentru ca tatal castiga mai mult din salariu decat din indemnizatia pentru CCC.

2. Angajatorul este obligat sa va primeasca la locul de munca pe care il aveti prevazut in CIM chiar daca temporar a angajat alta persoana in locul dvs.

3. - Angajatorul nu este obligat sa va concedieze cu un articol din Codul muncii care sa va permita se beneficiati de indemnizatie de somaj.
- Daca vreti neaparat sa stati acasa cu copilul o perioada puteti solicita angajatorului concediu fara plata.

Alte discuții în legătură

Se poate intra din concediul de crestere copil pana la 3 ani in somaj lary_mary85 lary_mary85 sunt in concediu de ingrijire copil pala la 3 ani si luna aceasta trebuie sa incep munca dar nu vreau sa ma intorc inca si doresc sa stiu daca pot intra ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare ccc pentru tata adriana2012 adriana2012 Buna ziua. As dori sa stiu daca tatal poate primi acea luna de concediu de crestere copil, in situatia in care nu suntem casatoriti legal si cum pot solicita ... (vezi toată discuția)
Din ccc in somaj maridana1986 maridana1986 buna ziua.ma numesc daniela,am 27 ani si sunt din iasi.din 2006 am lucrat consecutiv la o societate ,pana in noiembrie 2011 cand am intrat in concediu de ... (vezi toată discuția)