avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Cheltuieli premediere/mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Cheltuieli premediere/mediere

Daca este posibil, va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. cheltuielile efectuate de un reclamant cu premedierea (ex onorariul perceput de mediator pentru trimiterea invitatiilor la sedinta de informare privind medierea,) pot fi considerate ca facand parte din categoria cheltuielilor de judecata si solicitata recuperarea lor in instanta? Este posibil ca instanta sa considere perceperea onororariului respectiv de catre mediator ca fiind ilegala?
2. cheltuielile efectuate cu medierea pot pot fi considerate ca facand parte din cheltuieli de judecata si solicita recuperarea lor, in situatia in care in urma medierii nu s-a ajuns la un acord?
Multumesc anticipat pentru opinii.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 20:23, 26 Martie 2014
In cazul in care informarea privind medierea este obligatorie prin lege (art. 60 indice 1 din Legea 192/2006), sunt de parere ca pot fi considerate cheltuieli de judecata cheltuielile facute cu premedierea.

In ceea ce priveste medierea in sine (facultativa, voluntara si bazata pe principiul auto-determinarii), sau premedierea in situatiile in care acest lucru tine exclusiv de vointa si optiunea celui care solicita medierea si nu de obligativitatea legala, cred ca nu putem vorbi despre "cheltuieli de judecata".

Si in primul caz insa, cel care apreciaza pana la urma acest lucru este judecatorul in speta respectiva, neexistand o practica unitara la acest moment.
toate cheltiuielile privind pregatirea medierii cat si medierea, chiar daca s-a finalizat fara a se ajunge la o solutie sunt cheltuieli care intra la totalul cheltuielilor de judecata. Mai ales ca acum procedura de informare este prevazuta ca obligatie procesula prealabila.
@luananistea

1. In cazul in care parcurgerea etapei informarii din procedura medierii, este obligatorie pentru reclamant, cheltuielile efectuate de acesta cu plata retributiei (nu onorariul) mediatorului pot fi considerate cheltuieli de judecata. Aici depinde de fiecare instanta.
Mediatorul nu percepe onorariu in cadrul etapei de informare.
2. Se pot solicita. Depinde de instanta daca se vor acorda.
Va multumesc tuturor pt sfaturi si va doresc mult succes in activitate!
Fiind obligatorie premedierea si medierea ( daca va avea loc) orice cheltuiala efectuata in aceasta procedura trebuie luata in seama de instanta de judecata in mod imperativ.
Este precum cu taxa judiciara de timbru.
Doar daca in cazul medierii onorariul mediatorului ar fi excesiv de mare ( sa zicem 6000 lei) ar exista probleme la instanta si probabil ca l-ar reduce in ceea ce priveste cheltuielile de judecata.
V-am dat aceasta suma ca sa intelegeti in mod neindoilenic.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Onorariu contract premediere DanyD DanyD Dupa modificarea Legii nr. 192/2006 privind medierea (modificari din anul 2013), este legal ca mediatorul sa perceapa onorariu pentru pentru premediere? Daca ... (vezi toată discuția)
Semnatura sau nu - pe pv /mediere ? oanaportar oanaportar Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca. Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start ... (vezi toată discuția)
Obligativitate informare mediere pentru custodia comuna BMariusCristian BMariusCristian Buna ziua, am 2 copii cu prietene mea.Ne vom desparti . Imi puteti spune , va rog , daca este obligatorie medierea ? Daca da , in baza carei legi si care ... (vezi toată discuția)