avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CEDO


Sunt intervenient intr-un proces de revendicare imobiliara. Hotararea imi este favorabila. Insa cred ca reclamantul va merge la CEDO. Acolo cum se procedeaza? Daca este admisa cererea se judeca si atat ?. Este cazul/trebuie sa ma reprezinte avocatul?
Multumesc

Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 19:11, 18 Mai 2014
Nu dvs veti fi parte in procesul la cedo ci reclamantul si statul romam pt o pretinsa incalcare a conventiei europene ,nu va faceti griji.
Daca partea adversa va castiga la CEDO, atunci va trebui sa formuleze o cerere de revizuire impotriva hotararii pronuntate de catre instantele din tara.

La CEDO calitatea procesuala pasiva o au statele si nu persoanele fizice.
Stimat forumist,

Asa cum spuneau si colegii mei, o aplictie se introduce intotdeuna impotriva unui Stat semnatar al Conventiei Europene - Inaltă Parte Contractanta.

Intrebarea dvs este, într-un limbaj comun, cu ,,bataie lunga,,. Adica, in principiu, nu se poate face nimic pe baza unei simple supozitii ca ar putea fi initiata o aplicatie de adversarul dvs din procesul intern.

Totusi, nu pot spune ca, in cazul unui castig al acestia, in anumite conditi, actiunea acestuia nu ar putea avea consecinte asupra proprietatii in discutie. In functie de caz, Curtea Europeana s-ar putea pronunta în ceea ce priveste satisfactia echitabila, în sensul obligarii Statului fie la restituirea proprietatii, fie la plata unai sume. De asemeni, Curtea se poate pronunta in sensul constatarii unor diverse încalcari ale, sa zicem, dreptului la un proces echitabil.

În astfel de cazuri, adversarul dvs ar putea cere redeschiderea procedurilor interne, după cas?tig CEDO. Evident, veti fi parte in acest ipotetic ciclu procesual.

Strict teoretic, deoarece discutiile la obiect sunt premature, dvs aveti putea avea posibilitatea sustinerii punctului dvs de vedere, chiar cu privire la aplicatie unei alte persoane, contra unui Stat.

In acest sens, Art. 36 al Conventiei Europene stipulează:

Intervenţia terţilor
1. In orice cauza prezentata de un reclamant unei Camere sau Marii Camere, Inalta Parte Contractanta al carei cetatean este reclamantul, are dreptul de a prezenta observatii scrise
si de a lua parte la audieri.

2. In interesul bunei administrari a justiţiei, presedintele Curţii poate invita orice Inalta Parte Contractanta care nu este parte în cauza sau orice persoană interesata, alta decat reclamantul, sa prezinte observatii scrise sau sa ia parte la audiere.


Dar, repet, este o posibilitate teoretică în acest moment.

Cu stima.
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicatie catre cedo issidore13 issidore13 Recurs pronuntat in 23.11.2012,atacat cu contestatie in anulare in data de 23.10.2013,contestatie admisa in parte,desfiinteaza in parte decizia de ... (vezi toată discuția)
C.e.d.o Angela Rauta Angela Rauta Sunt nedreptatita in dosarul nr 1642/277/2008 al judecatoriei Patarlagele pentru ca Tribunalul Buzau a dat o Decizie definitiva si irevocabila pe data de 20 ... (vezi toată discuția)
Recurs la c.a. ploiesti vialicarens vialicarens Am avut un recurs la C.A. Ploiesti- pe contencios administrativ si fiscal si a fost respins ca nefondat- irevocabil SE POATE ATACA UNDEVA AFARA, LA CEDO SAU ... (vezi toată discuția)