avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara respectarea perioadei de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara respectarea perioadei de preaviz

Buna seara, vin cu o problema mai delicata la d-voastra. Am lucrat in cadrul unei firme de mai bine de 9 luni, iar recent a aparut posibilitatea de opta pentru ceva mult mai avantajos.. Problema este ca noul angajator vrea sa incep urgent, iar vechiul sa respect perioada de preaviz. In conditiile in care am propus chiar sa renunt la o parte din banii care i-as avea de luat din partea lor ca sa renunte la acel preaviz. Ar fi posibil ca din perioada de preaviz sa-mi fie scazute zilele de concediu? Sau sa ma leg de faptul ca nu au respectat contractul individual de munca, si anume, clauza ce prevede ca orele lucrate in afara programului sa fie compensate cu zile libere sau spor la salariu, lucrul care nu s-a intamplat niciodata de cand lucrez pentru ei, si in conditiile in care nu a fost luna in care sa nu am ore pe plus. Ce solutie imi recomandati? Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: b90laurentiu , utilizator 07:13, 6 August 2014
Aveti mai multe solutii intre care: ori va intelegeti cu angajatorul (cea mai buna) si plecati cu acordul partilor, ori plecati "in forta" si vi se desface disciplinar contractul de munca, ori va dati demisia pentru motive de nerespectare a contractului de munca de catre angajator (in ceea ce priveste drepturile de care spuneti ca nu ati beneficiat desi ar fi trebuit sa beneficiati).
@ b90laurentiu

1. Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.

2. In speta, puteti solicita:
- incetarea c.i.m. cu acordul partilor (art.55lit.b C.mun.). Situatie in care nu se acorda preaviz.

-incetarea c.i.m. prin demisie (art.81 C.mun.). Demisia poate fi cu sau fara preaviz.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

De asemenea, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Concediu de odihna nu se scade din perioada de preaviz. Pe durata preavizului c.i.m.continua sa isi produca toate efectele. Prin urmare, in preaviz puteti beneficia de concediu de odihna.

4. Nerespectarea dispozitiilor legale privind munca suplimentara poate constitui motiv de a demisiona fara preaviz.
In acest caz, depuneti o cerere prin care notificati angajatorul incetarea raportului de munca prin demisie fara preaviz - art.81 alin.8 C.mun. coroborat cu art.40 alin.2 lit.c C.mun.
Va multumesc mult de tot pentru ajutor!!! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz, drepturi salariale adrianastefan adrianastefan Buna ziua ,ma numesc Adriana si întrebarea mea este: -pot sa plec prin transfer de la locul actual de munca la noul loc de munca si cum se procedeaza,dar ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii OpraM OpraM Riscuri si avantaje ale Demisiei si ale \"Lichidare la zi\". Care este forma cea mai avantajoasa pentru mine ca angajat daca doresc sa plec dintr-o firma ... (vezi toată discuția)
Preaviz eu1983 eu1983 Buna ziua , Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo baza legala de fi obligat sa exerciti preavizul de demisie de 20 de zile , conform contract . Cu alte ... (vezi toată discuția)