avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... a fi sau a nu fi functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

a fi sau a nu fi functionar public

In general, functionarul public este persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul institutiilor publice sau altor persoane juridice de interes public.

Necesitatea transparentei actului public in general precum, reducerea coruptiei si protejarea functionarului public fata de nucleele de coruptie au impus existenta unei legi care sa reglementeze statutul functionarului public. Aceasta lege exista, si-a gasit un loc al ei in societatea actuala, a fost respectata mai mult sau mai putin in timp, reglementeaza in drept uneori fara suport in fapt insa...nu acest aspect as dori sa-l comentam in special, ci in mod deosebit as dori sa comentam CUI ar trebui sa i se aplice legea? Intr-o institutie publica cine ar trebui sa fie functionar public si cine nu? Si daca nu putem face o deosebire intre salariatii serviciilor publice in legatura cu functia publica datorita insasi definitiei date mai sus, ce spuneti de urmatoarele variante:
- functionar public cu atributii administrative, si
- functionar public investit cu autoritatea statului
intrebarea ramanand deschisa:- care salariati ar trebui sa faca parte dintr-o categorie si care din cealalalta?

Care este scopul acestui gen de abordare?
pentru unii se vor limita anumite drepturi si obligatii, pentru altii se vor extinde.

exemplu:- un functionar public cu atributii administrative nu ar mai fi supus reglementarilor cu privire la incompatibilitati sau conflicte de interese, etc.
Cel mai recent răspuns: Ilie Stanica , Consultant fiscal 13:23, 22 Mai 2009
Părerea mea e că multă filozofie nu se poate face pe marginea legii. Cine poate fi funcţionar public, activităţile desfăşurate de funcţionarii publici sunt prevăzute de Legea nr.188/1999-Statutul funcţionarilor publici , la art 2, iar la articolul 6 găsiţi care sunt categoriile de personal care nu se încadrează la funcţii publice.

O altă categorisire a funcţiilor publice decât cele prevăzute de lege, de asemnea, nu putem face.

Diferenţa se face în atribuţiile prevăzute de fişa postului şi de ce anume înţelegeţi dumneavostră prin "atribuţii administrative". De exemplu nu sunt şi nu pot fi funcţionari publici persoanele care desfăşoară activităţi de secretariat, conducătorii auto, îngrijitorii, casier, administratorul instituţiei. Acum nu ştiu la ce vă gândiţi când vă referiţi la "funcţionar public cu atribuţii administrative". Cf legii, atribuţiile administrative nu se încadrează la cele prevăzute de art. 2 din Statut, persoana cu aceste atribuţii este în regim contractual şi nu se supune incompatibilităţilor prevăzute de lege pt funcţionarii publici.
Cred ca trebuie să rămânem numai pe definiţiile din textul de lege.
La noi de ce secretara primariei(care primeste corespondenta si o distribuie dupa repartizare pe compartimente) si casierele(de la impozite si taxele locale) sunt functionari publici?
Raspuns-pentru ca s-a dorit un salariu mai mare.
Tocmai pentru ca nu s-a facut prea multa filozofie in legatura cu cine, cand si cum se incadreaza in categoria functionarilor publici s-a intamplat ca o lege bazata pe mimetism (preluarea din legislatia statelor membre) sa fie aplicata unei mase mult prea largi de personal, personal care prin natura muncii sale nu se incadreaza in fapt in scopul pentru care aceasta lege s-a nascut. In acest sens ma refer de exemplu la personalul angajat in serviciul de contabilitate, ori personalul din trezorerie si cate situatii vor mai fi...Cuprinderea fara noima in "interiorul" legii a unor salariati care n-ar fi trebuit in fapt decat sa fie personal contractual duce la pierderea esentei in ceea ce priveste functia publica care trebuie investita cu autoritatea statului, care trebuie sa aiba drepturile si obligatiile specifice, pe de o parte si pe de alta ingradeste drepturile unor persoane prin incompatibilitati, persoane care in realitate nu ar fi in conflict de interese in nici un fel fata de munca prestata in administratia publica ori care ar fi ea, persoane carora pe langa ingradirea drepturilor respective nici nu le sunt compensate aceste ingradiri, nefiind cuprinse in politica de sporuri, stimulente sau alte forme compensatorii, ori daca sunt ...se afla mereu pe la coada listei.
Ori, avand in vedere ca veniturile salariale ale functionarilor publici sunt variabile, depinzand de decizia subiectiva a celor care repartizeaza primele, stimulentele, etc. functionarii publici sunt platiti in timpul vietii active diferit pentru aceeasi munca prestata si in plus, la vremea pensionarii doua persoane care au efectuat aceeasi munca, pe aceeasi durata, vor avea pensii diferite ceea ce este total inechitabil si neprincipial!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

A fi sau a nu fi...functionar public Ilie Stanica Ilie Stanica In general, functionarul public este persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitati functionar public monique27 monique27 Ce variante are( daca are) un functionar public de a avea o activitate remunerata in cadrul unei societati, avand in vedere incompatibilitatile ? (vezi toată discuția)
Exercitarea funcþiei de consilier juridic miki70_is miki70_is Poate o persoană care este funcţionar public sa exercite şi funcţia de consilier juridic la o societate privată,intră in conflict de interese,de ... (vezi toată discuția)