avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Veniturile din munca, partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Veniturile din munca, partaj

Am achitat in timpul casniciei cu fostul sot. ratele la un credit personal, cu banii proveniti din munca prestata in afara functiei de baza, respectiv al doilea job, pe care de altfel l-am prestat tocmai pentru a nu exista discutii in familie (creditul a fost folosit pentru investitii in casa parintilor mei)si pentru ca nivelui de trai al acesteia sa nu fie afectat. La partajul in derulare, exsotul, pretinde 1/2 din ratele achitate la acest credit, in perioada casniciei. Stiu ca veniturile indiferent de provenienta sunt bunuri comune, art.341 NCC . Totusi, exista o posibilitate legala de a nu-i datora aceste rate, tinand cont ca prin salariul obtinut din functia de baza mi-am adus aportul in gospodarie in proportie mare ( nu am cerut din pacate cota mai mare, si acum este tarziu sa o mai cer)? Art. 327 din NCC la ce se refera?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:58, 8 Octombrie 2014
Analizam situatia de fapt si vedem ce articole i se potrivesc, nu putem descrie plaja la care se poate referi un articol ca sa vedem daca situatia dv. e acolo...
Cat despre credit, e tot aia daca se imparte si se tine seama de veniturile dv. mai mari... nu vad diferenta.
Daca nu ati cerut cota majoritara, depinde de stadiul procesual.
Totusi, incercati sa negociati.
Nu inteleg ce sa negociez. Am ajuns in instanta tocmai pentru ca nu am gasit nici o modalitate onesta de negociere. Multumesc pentru raspuns, dar totusi as dori sa stiu, in particular cand se aplica art.327 NCC?
Intotdeauna se aplica, va spun sincer, nu inteleg ce intrebati. Articolul e generic si vorbeste despre drepturi personale ale sotilor, patrimoniale si nepatrimoniale, se aplica mereu, sotii mereu sunt liberi sa-si aleaga profesia si mereu pot dispune de veniturile lor in masura in care ele nu sunt necesare la cheltuielile casatoriei.
Daca ne suneti situatia dv., va pot spune daca puteti solicita un lucru sau altul in baza actestui articol, insa invers, e nevoie sa scriu capitole de drept civil.
Speram ca in virtutea acestui articol sa nu ii datorez 1/2 din ratele la creditul personal, pentru ca in realitate asta s-a si intamplat- am achitat cu banii proveniti din al doilea job, ratele la creditul personal (credit contractat doar de mine in perioada casniciei si achitat tot de mine, fara aportul lui financiar); in ambele joburi prestez aceeasi meserie.
Merge argumentat, practica nu va ajuta insa. Discutati cu avocatul, vedeti ce probe aveti, care a fost motivatia lui etc.

Alte discuții în legătură

toate veniturile obtinute in timpul casatoriei sunt considerate bunuri comune? ContSters315143 ContSters315143 Buna ziua, sunt interesata de articolul din NCC sau NCPC in care se mentioneaza ca veniturile obtinute de la al doilea loc de munca sunt bunuri comune in ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj Ioana201489 Ioana201489 Buna ziua, sunt casatorita din 2007. Sunt profesor, iar din 2011 predau si pentru o academie privata, veniturile aduse de mine fiind mai mari ca ale sotului. ... (vezi toată discuția)
Neconcordanta intre juristul bancii creditoare si notar lucutza55 lucutza55 am cumparat o casa inainte de casatorie (1974). am platit rate pe statul de salarii. m-am maritat in 1984 am platit in continuare si in 1991 am achitat ... (vezi toată discuția)