avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la achizie autoturism nou cu plata integrala
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la achizie autoturism nou cu plata integrala

Cat este deductibilitatea la TVA in cazul unui autoturism nou care a fost achizitionat cu plata integrala?
Cel mai recent răspuns: ContSters294670 , utilizator 14:06, 20 Octombrie 2014
Sunt deductibile integral TVA si cheltuielile in legatura cu autoturismele utilizate in mod exclusiv in activitati economice, conform art. 145^1 din Codul fiscal coroborat cu art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal.

Prin utilizarea unui mijloc de transport in activitati economice, legiuitorul a inteles: “deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto", conform pct. 45^1 din HG 44/2004 privind normele de aplicare pentru Codul fiscal.

Documentul esential pentru justificarea deducerii integrale este foaia de parcurs ce trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Acelasi temei normativ a precizat in mod expres ca daca mijlocul de transport se foloseste chiar si ocazional in interesul propriu al conducatorului auto sau al altei persoane, deductibilitatea se reduce la 50% atat pentru cheltuieli, cat si pentru TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere tva masina klm0909 klm0909 Buna ziua, Vreau sa cumpar 2 masini de la o societate comerciala care le-a folosit 4 ani, iar acum doreste sa le vanda. Pretul lor este 20.000 lei + TVA 4.800 ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate carburant lilicu lilicu buna ziua o firma de paza efectueaza zilnic cu autoturismele proprii de interventie trasee de patrulare pe la toate obiectivele pazite si se deplaseaza si la ... (vezi toată discuția)
Monografie contabilă pentru primă de casare autoturism sfsg sfsg Buna ziua, Care este monografia pentru factura reprezentand prima de casare in valoare de 6500 lei (inclusiv tva) pentru un autoturism achizitionat prin ... (vezi toată discuția)