avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 159 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deducere TVA masina
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deducere TVA masina

Buna ziua,
Vreau sa cumpar 2 masini de la o societate comerciala care le-a folosit 4 ani, iar acum doreste sa le vanda. Pretul lor este 20.000 lei + TVA 4.800 si 50.000 lei + TVA 12.000 lei. Pot sa le cumpar pe firma pe care o detin, care nu are angajati, ci doar un administrator, si sa imi deduc TVA-ul pe ambele masini? Firma pe care o detin are activitate de comert cu ridicata produse IT si servicii WEB. Cifra de afaceri a firmei este de aprox. 20.000 lei/an si este platitoare de TVA.
Pot sa-mi deduc TVA-ul pe cele 2 masini? In procent de 50% sau 100%?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 12:02, 22 Decembrie 2014
Sunt deductibile integral TVA si cheltuielile in legatura cu autoturismele utilizate in mod exclusiv in activitati economice, conform art. 145^1 din Codul fiscal coroborat cu art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal.
Prin utilizarea unui mijloc de transport in activitati economice, legiuitorul a inteles: “deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto", conform pct. 45^1 din HG 44/2004 privind normele de aplicare pentru Codul fiscal.
Documentul esential pentru justificarea deducerii integrale este foaia de parcurs ce trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente: categoria de vehicul utilizat, scopul si locudeplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Acelasi temei normativ a precizat in mod expres ca daca mijlocul de transport se foloseste chiar si ocazional in interesul propriu al conducatorului auto sau al altei persoane, deductibilitatea se reduce la 50% atat pentru cheltuieli, cat si pentru TVA.
avand doar un administrator si niciun angajat deductibilitatea poate fi aplicata doar la o masina.
daca nu intocmesc deloc foaie de parcurs pot sa deduc 50% din tva masina si 50% tva din cheltuielile cu combustibilul?
la un control fiscal exista posibilitatea sa nu se accepte deducerea tva-ului in procent de 50% pe motiv ca utilizarea masinii nu se justifica pentru activitatea redusa a firmei? (cifra de afaceri pe an este de doar 20.000 lei si provine din servicii web + vanzare produse IT)
Din lege rezulta faptul ca puteti .
La un control fiscal primeaza modul in care organele fiscale vor evalua cheltuielile cu autoturismele in functie de documentele justificative.
Nu are relevanta Cifra de Afaceri pentru ca nu toti intreprinzatorii se descurca la fel. Unii abia reusesc sa supravietuiasca spre deosebire de altii care au profituri foarte mari sau de altii care intra in faliment.

Important este ca respectivele cheltuieli sa fie efectuate in scopul obtinerii de venituri taxabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la achizie autoturism nou cu plata integrala razvanvacaroiu razvanvacaroiu Cat este deductibilitatea la TVA in cazul unui autoturism nou care a fost achizitionat cu plata integrala? (vezi toată discuția)
Monografie contabilă pentru primă de casare autoturism sfsg sfsg Buna ziua, Care este monografia pentru factura reprezentand prima de casare in valoare de 6500 lei (inclusiv tva) pentru un autoturism achizitionat prin ... (vezi toată discuția)
Ordin deplasare Dumdum Dumdum Lucrez la o firma care implica deplasarea zilnica cu autoturismul firmei, masina are gps si poate fi scoasa foaie de parcurs , totusi si bombardat de ... (vezi toată discuția)