avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... conventie cu ajofm
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

conventie cu ajofm

Buna ziua,
In urma cu o luna am angajat o persoana de peste 45 ani, care era inregistrata la ajofm in cautare de loc de munca, dar nu am avut repartitie de la somaj din cauza unei incurcaturi. In momentul in care am vrut sa inchei conventia in baza art.85 din Legea 76/2002, agentia de somaj m-a refuzat pe motiv ca nu am avut repartitie. Am studiat legea, dar nu am gasit nicaieri stipulata obligativitatea de a avea repartitie. Va rog sa ma ajutati sa-mi rezolv aceasta problema. Ce sa fac si cui sa ma adresez?
Agentia mai are de exemplu si pretentia, absurda dupa parerea mea, de a depune situatia locurilor de munca vacante si de a astepta cel putin 5-10 zile pana la primirea repartitiei pentru un potential angajat, pe care tot noi l-am gasit si nu am fost ajutati in vreun fel de agentia de somaj. Deasemenea nu poti angaja, in baza unei repartitii, o persoana care nu are dosarul depus cel putin cu o saptamana inainte, pentru ca nu primesti aceasta repartitie. Unde se gasesc aceste reglementari?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:06, 7 Noiembrie 2014
1. Repartitia nu este obligatorie.

Obligatorie este comunicarea la AJOFM a locurilor de munca vacante, de catre angajator, conform art.10 din Legea 76/2002, si anume:
(1) Angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii pentru ocuparea forţei de muncă, în căror rază îşi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora.
(2) Furnizorii de servicii de ocupare acreditaţi au obligaţia de a comunica lunar agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază îşi au sediul date privind numărul şomerilor mediaţi şi încadraţi în muncă.
(3) Angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă teritoriale, ocuparea locurilor de muncă vacante care au fost comunicate potrivit alin. (1), în termen de o zi de la data ocupării acestora, în condiţiile legii.

art.113 din Legea nr.76/2002:
Constituie contravenţie următoarele fapte:
a) nerespectarea prevederilor art. 10;
...

art.114 din Legea nr.76/2002:
1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
...

2. Daca verificati site-ul unor AJOFM-uri veti vedea ca printre actele necesare pentru încheierea convenţiei se afla si copia dispoziţiei de repartizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartitie de la somaj mirusaby mirusaby Buna ziua, Lamuriti-ma si pe mine daca este sau nu obligatorie la angajare repartitia de la AJOFM . Care este baza legala ? (Cunosc o situatie in care ... (vezi toată discuția)
Repartitie de la a.j.o.f.m ContSters237987 ContSters237987 SINT somer inregistrat si am avut un dosar la un angajator acesta ma chemat sa imi faca angajarea. ANGAJATORUL unde ma angajez ma trimis la A.J.O.F.M sa imi ... (vezi toată discuția)
Noi angajari nicoleta_dumitrache nicoleta_dumitrache pt. a angaja o persoana care nu a mai avut serviciu, doar ajutor social, mai trebuie la angajare repartitie de la somaj? multumesc mult. (vezi toată discuția)