avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... intrebare radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

intrebare radar

Salutare!
Am si eu o intrebare:
stie cineva daca este obligatoriu a se trece in pv de contraventie numarul si seria cinemometrului cu care a fost inregistrata viteza?
Care este temeiul de drept al acestei obligatii?
Daca nu sunt trecute aceste date ele constituie motiv de nulitate?

Merci:)
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:30, 31 Mai 2009
Buna seara .
Nice picture :) Iata ce spun normele metodologice de aplicare a Codului rutier :
ART. 180
(1) In cazul in care constata incalcari ale normelor rutiere, agentul constatator incheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 1A, care va cuprinde in mod obligatoriu: data, ora si locul unde este incheiat; gradul profesional, numele si prenumele agentului constatator, unitatea din care acesta face parte; numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta contravenientului, numarul si seria actului de identitate ori, in cazul cetatenilor straini, al persoanelor fara cetatenie sau al cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, seria si numarul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberarii acestuia si statul emitent; descrierea faptei contraventionale, cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; numarul punctelor-amenda aplicate si valoarea acestora, posibilitatea achitarii de catre persoana fizica, in termen de cel mult doua zile lucratoare, a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, sanctiunea contraventionala complementara aplicata si/sau masura tehnico-administrativa dispusa; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale; termenul de exercitare a caii de atac, semnatura agentului constatator si unitatea de politie la care se depune plangerea.
Si in continuare :
ART. 181
(1) In situatia in care fapta a fost constatata cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat sau unui mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, politistul rutier incheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 1D, dupa prelucrarea inregistrarilor si stabilirea identitatii conducatorului de vehicul.
ANEXA 1D (excerpt)
In ziua |_|_| luna |_|_| anul|_|_| ora |_|_| locul............. a fost depistat conducand autovehiculul cu nr. inmatriculare (inregistrare): ..................
Descrierea faptei......
..................................................................
fiind inregistrat cu .............................................
Inregistrarea se pastreaza la sediul unitatii 6 luni de la data constatarii contraventiei
Fapta savarsita este prevazuta de: art. ..... din .... si sanctionata de art. .... din .........
Stabilesc:
a)|__| AVERTISMENT/|__|*) PUNCTE-AMENDA, in valoare de ......... lei;
b)|__|*) PUNCTE DE PENALIZARE,
Sanctionarea contraventionala complementara aplicata ............. ETC
Ca urmare, Raspunsul este nu. Dar mentiunile agentului constatator inserate in actul sanctionator nu pot singure servi drept temei pt aplicarea sanctiunii contraventionale in absenta altor mijloace de proba, conform jurisdictiei Curtii Europene a Drepturilor Omului, in raport de dispozitiile art. 6 CEDO, in consecinta agentul constatator trebuie sa faca dovada prin mijloace de proba temeinice in ceea ce priveste vinovatia petentului in savarsirea faptei.
Aceasta, bine-nteles este doar o parere :)
Thanks..yours too, but....

simplul fapt ca pv nu a fost intocmit in forma prevazuta de anexa 1D constituie un motiv temeinic de nulitate?...
nu ma pot trezi ca instanta sa imi respinga actiunea?..
ceva practica judiciara pe acest motiv de nulitate stie cineva?

Thanks:)
cornelius26 a scris:

Thanks..yours too, but....

simplul fapt ca pv nu a fost intocmit in forma prevazuta de anexa 1D constituie un motiv temeinic de nulitate?...
nu ma pot trezi ca instanta sa imi respinga actiunea?..
ceva practica judiciara pe acest motiv de nulitate stie cineva?

Thanks:)


Da!!! Succes!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca intr un proces verbal amenda curculatie nu e mentionat numarul ... ioneludrea ioneludrea Daca intr un proces verbal amenda curculatie nu e mentionat numarul de inmatriculare al masinii acesta poate fi contestat? Daca da trebuie platita amenda pana ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala homerbos homerbos Salut ! Sunt nou pe aici .. motivul pentru care am intrat pe acest forum este amenda mea .. Am fost oprit de agentul rutier care m-a sanctionat conf legii cu 6 ... (vezi toată discuția)