avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general HG 105/2009
Discuție deschisă în Contabilitate în general

HG 105/2009

Buna ziua,

Am primit de la firma de contabilitate un mail in care ni se spunea ca pt orice chitanta, indiferent de suma, trebuie intocmita factura.
Spuneti-mi va rog, mai exact, pentru ce tip de activitate se aplica aceasta hotarare. Firma noastra ofera consultanta si vinde echipamente.
Daca, de exemplu, folosesc taxiul in interes de servici cum imi poate emite taximetristul factura? Este aberant!
Astept cu interes raspunsul dvs.
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 13:24, 4 Iunie 2009
Aveti o firma de contabilitate serioasa !=D>
Pentru ca ati pomenit de hg 105/2009, aceasta a abrogat hg 831 , care avea niste norme metodologice de aplicare , in care era inserata o exceptie de la regula acceptarii documentelor justificative in contab , si anume erau acceptate bonurile emise de casa de marcat , sub 100 lei, care aveau stampila . De la 20.02.2009(data 105/2009) acestea nu mai sint acceptate ca doc. justificative . Pentru bonurile emise de taxi, ele ramin valabile, pentru ca sint cuprinse intr-o alta exceptie , si anume in codul fiscal :

Prin derogare de la alin. (1) [ se refera la obligatia de a emite factura] şi fără să contravină prevederilor alin. (3), persoana impozabilă este scutită de obligaţia emiterii facturii, pentru următoarele operaţiuni, cu excepţia cazului în care beneficiarul solicită factura:

a) transportul persoanelor cu taximetre, precum şi transportul persoanelor pe baza biletelor de călătorie sau a abonamentelor;

b) livrările de bunuri prin magazinele de comerţ cu amănuntul şi prestările de servicii către populaţie, consemnate în documente, fără nominalizarea cumpărătorului;

c) livrările de bunuri şi prestările de servicii consemnate în documente specifice, care conţin cel puţin informaţiile prevăzute la alin. (5).


Sa inteleg ca bonurile fiscale neinsotite de factura nu vor mai fi acceptate in contabilitate nici ca si cheltuieli nedeductibile? Eu nu am auzit nimic pana acum.

Si intr-adevar serioasa firma de contabilitate, mi-ar place sa am si eu una la fel. Si apropo din ce judet este firma de conta respectiva?
Firma de contabilitate este din Bucuresti.
Dar cum ramane cu legea 260/2007 care spune ca: Facturile, bonurile fiscale si chitantele in forma electronica constitue documente justificative in intelesul Legii contabilitatii 82/1991, republicata?
Legea 260/2007 nu are legatura cu deductibilitatea de care vorbim ; e legea care permite forma electronica a facturilor,etc...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitate tva si cheltuiala la bonuri fiscale?! mercur_ro mercur_ro HG 831/1997 a fost abrogata prin HG 105/18.02.2009. HG 831/1997 a fost modificat prin ordinul 293/2006 (care modifica OMFP 1714/2005)... Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Bonuri de taxi mutzunake mutzunake Buna ziua, Conform HG 105/2009 bonurile fiscale nu mai sunt considerate documente justificative , fara factura sau decont de cheltuieli insotitoare . Dar ... (vezi toată discuția)
Acte fiscale gabim112 gabim112 Buna ziua Ce acte intocmeste o firma daca vinde un produs unei persoane fizice? La vanzare produselor fabricate in firma emit factura pe care scriu cnp-ul ... (vezi toată discuția)