avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Confidentialitate la documente contabile
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Confidentialitate la documente contabile

Cheltuiuelile institutiilor publice nu sunt supuse confidentialitatii, ci exista obligatia chiar, ca informatiile sa fie publice, respectiv darea de seama trimestriala si anuala. Dar atata timp cat extrasele de cont se iau de la trezorerie sub semnatura si doar de persoane imputernicite(exista specimene de semnaturi la trezorerie) si chiar institutia nu poate sa le vada online decat prin semnatura electronica, credeti ca aceste extrase de cont se pot da orcui le cere in copie, exista un grad de confidentialitate al operatiunilor contabile in domeniul bugetar? In codul specific de norme profesionale pentru persoanele care exercită activitatea de control financiar preventiv propriu, la cap.II, punctul 4 c) confidentialitatea asupra operatiunilor supuse cfp este una dintre conditiile impuse pentru persoanele numite a exercita acest control. Se spune asa ”Persoana desemnată să exercite activitate de control financiar preventiv propriu este obligată să păstreze secretul de stat, secretul de serviciu, după caz, în legătură cu conţinutul proiectelor de operaţiuni ce fac obiectul vizei, să nu divulge în niciun fel informaţiile unei terţe persoane, cu excepţia cazurilor în care este autorizată în mod expres de către cei în drept sau în situaţia în care furnizarea informaţiei reprezintă o obligaţie legală sau profesională”. De asemeni, in Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor contabile, se specifica, referitor la tinerea evidentei prin programe informatice, ca acele programe trebuie sa asigure atat protectia inregistrarilor cat si confidentialitatea lor. Inseamna ca si documentele justificative ce stau la baza acestor inregistrari contabile nu pot fi date pe mana tuturor. Si daca vine un controlor oficial, trebuie sa prezinte o delegatie prin care este imputernicit sa faca acea verificare de specialitate si trebuie sa precizeze exact ce se verifica, pe puncte, nu are voie sa ceara alte documente decat cele specificate in scris, iar verificarea se face in prezenta persoanei care are raspunderea acelor documente. Un reporter are obligatoriu acces la extrasele de cont ale unei institutii publice?
Cel mai recent răspuns: androidu , utilizator 20:40, 26 Februarie 2015
DE exzemplu la BANCA regulile sint forte stricte,nimeni nu are acces la informatiile unui client, dect ANAF , DNA. Confidentialitate totala numai sa nu fie angajati ai bancilor care pentru sume mari de bani pot divulga datele persoanelor 1 %.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Juristul poate fi obligat să semneze /avizeze asemenea acte ? oanaportar oanaportar Bună ziua ! Astăzi s-a pus problema ca juristul instituției noastre publice să pună semnătura pe Statele de plată..... Vă rog frumos să mă ... (vezi toată discuția)
Viza control financiar preventiv ContSters278216 ContSters278216 Buna-ziua! V-as ruga sa-mi comunicati daca la o primarie de comuna viza controlului financiar preventiv se poate exercita de o persoana cu studii superioare ... (vezi toată discuția)
Controlul financiar preventiv ANDREI_oni ANDREI_oni Buna ziua! Va rog frumos sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:Este necesara o vechime minima pentru indeplinirea sarcinii de control financiar preventiv ... (vezi toată discuția)