avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... delegarea de atributii ale unei functii publice de ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

delegarea de atributii ale unei functii publice de conducere de sef birou

Buna ziua,
sunt fc public la primarie si va rog din suflet sa ma ajutati ca nu mai stiu ce se poate si ce nu se poate.
Incepand cu 1 ian 2009 am fost numita temorar in functia publica de conducere de sef birou, pentru o perioada de 6 luni, urmand ca dupa incheierea acestei perioade sa se tina concurs pt ocuparea definitiva a postului. Intre timp, a fost blocata ocuparea prin concurs a posturilor, iar in conf cu prevederile art.92 alin 2 si 3 din legea 188/1991,nu se mai poate prelungi ocuparea temporara.
Intreabarea mea este: Se poate face dispozitie de delegare a atributiilor functiei de sef birou, in conf cu art.45 alin.1 din legea 188/1991 "functionarii publici raspund, potrivit legii, de indeplinirea atributiilor ce le revin dn functia publica pe care o detin, precum si a atributiilor ce le sunt delegate", sau alte prevederi, daca mai sunt privind aceasta problema, fara a se intelege din aceasta delegare de atributii ca este vorba de promovarea temporara in functia de conducere, iar apoi sa se poata beneficia de prevederile art.10 din OG 6/2007, care spune urmatoarele:
"functionarul public care exercita cu caracter temporar pe o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile legii, o functie publica corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici sau categoriei fc publici de conducere are dreptul la salariul de baza corespunzator functiei publice exercitate temporar, astfel cum este prevazut in statul de functii".
Va dati seama ca nu-mi convine sa am in continuare atributiile sefului de birou fara a beneficia si de salariul respectiv,
Va multumesc din suflet si astept cu nerabdare lamuriri.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:28, 7 Iulie 2009
Bineinteles, superiorul ierarhic poate sa semneze un act administrativ conform caruia dvs. sa preluati atributiile si responsabilitatile Sefului Serviciului X (bineinteles, nu ale persoanei X ci, in abstract, atributiile si responsabilitatile specifice functiei de conducere).

Prevederile art. 10 din O.G. nr. 6/2007 sunt aplicabile si in aceasta situatie.

De altfel, de foarte multe ori se apeleaza la aceasta "solutie" in institutiile publice, pentru a nu mai fi platit sporul de conducere.
Evident, se procedeaza asa atunci cand nu exista "omul potrivit", dar asta este o alta discutie. :D

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
orice functie publica de conducere se ocupa prin concurs,examen de promovare.(logic si legal).....nu un act administrativ...asa ca vrea seful!
Pai daca s-ar face asa un "act adinistrativ" unde am ajunge? Act administrativ sa preluati atributii....da.. se intampla te mai incarca cu ceva responsabilitati dar sa ocupi o functie de conducere si sa fii remunerata cu indemnizatie de conducere fara a da examen,concurs,promovare....etc...asta e curat-murdar#-o
sofia1975 a scris:

Pai daca s-ar face asa un "act adinistrativ" unde am ajunge? Act administrativ sa preluati atributii....da.. se intampla te mai incarca cu ceva responsabilitati dar sa ocupi o functie de conducere si sa fii remunerata cu indemnizatie de conducere fara a da examen,concurs,promovare....etc...asta e curat-murdar#-o


=D> Pai, unde sa ajungem, doamna, acolo unde suntem deja: in Romania!

Unde ati citit dvs., in mesajul meu, ca cei numiti Sef Serviciu cu prerogative primesc indemnizatie de conducere? Eu am scris, negru pe alb, ca nu o primesc!

Sa inchei cu un zambet, nu? :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
:)DA! Nu era un comentariu strict la o persoana de pe forum....
Legea 161 din 19 aprilie 2003, privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in
exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea
si sanctionarea coruptiei


SECTIUNEA 5: Incompatibilitati privind functionarii publici


Art. 94
(1) Calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica decat cea in
care a fost numit, precum si cu functiile de
demnitate publica.
(2) Functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate
sau neremunerate, dupa cum urmeaza:
a) in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice;
......
INTREBARI :

1. Pentru "superiorul ierarhic " nu conteaza prevederile acestei legi cand dispune preluarea atributiilor altei functii??
2.Functionarul public-de exemplu referent superior - care se vede pus in situatia de a prelua conf. dispozitiei emise de primar, atributiile sefului de compartiment-de exemplu inspector principal ,fiind salarizat pt. acest lucru cu plata a 32 de ore suplimentare(adica un plus de 150 lei la salar) poate refuza aceste atributii invocand art 94, ali 1 si 2 mai sus mentionate?

Va rog daca poate cineva sa-mi dea un raspuns!

Alte discuții în legătură

Delegare atributii fp alexandru andra alexandru andra Unui FP trebuie sa i se intocmeasca decizie de delegare unor atributii ale unui curier(personal contractual). Oare nu intram in incompatibilitate cf. Legii ... (vezi toată discuția)
Promovare pe functie publica de conducere marina.marina67 marina.marina67 Sunt functionar public clasa I din anul 2005,indeplinesc toate conditiile privind promovarea in functia publica de secretar comuna,am acordul ... (vezi toată discuția)
Salariul unei persoane care exercita cu caracter temporar o functie publica de conducere viorina67 viorina67 Un functionar public din cadrul unei Primarii municipale ,inspector as. 1 care pana in dec .2011 a avut salariul de incadrare 976 lei, a dat examen pentru ... (vezi toată discuția)