avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prescriptie amenzi circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prescriptie amenzi circulatie

Am primit de la Directia de impozite si taxe locale a primariei ,( fara a semna de primire ) o somatie prin care fiul meu era instiintat ca figureaza debitor cu o suma de bani ca urmare a neplatii unei amenzi de circulatie.
Amenda a fost stabilita prin P.V. in data de 27.05.2002 , somatia de plata poarta data de 12.10.2006
Nici pina la aceasta data ( 09.07.2009) fiul meu nu a platit aceasta amenda.
Este aceasta amenda prescrisa sau nu , avind in vedere ca el personal , nu a primit si semnat nici un document ?
Care este actul normativ care reglementeaza acest aspect?
Va multumesc .
:(
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:00, 17 Iulie 2009
In general sau in contextul de fata?
Prescrierea obligatiei inseamna ca de fiecare data cand creditorul va incerca sa recupereze banii, ii puteti opune prescriptia si scapati, astfel, de plata.
Prescriptia executarii inseamna ca in cadrul acestei executari in care creditorul isi cere banii, dv. ii puteti opune prescriptia si astfel scapati de executare. Dar in acest caz creditorul poate initia o noua executare care poate fi dusa pan' la capat...

Ce inseamna in contextul specific al acelor doua acte normative, intrebati un fiscalist, ca eu nu fac drept fiscal si nici nu-l plac prea mult. Mi-ar lua ceva timp de lectura sa gasesc adevarul diferentei in cazul acesta anume.
tvt a scris:

Am primit de la Directia de impozite si taxe locale a primariei ,( fara a semna de primire ) o somatie prin care fiul meu era instiintat ca figureaza debitor cu o suma de bani ca urmare a neplatii unei amenzi de circulatie.
Amenda a fost stabilita prin P.V. in data de 27.05.2002 , somatia de plata poarta data de 12.10.2006
Nici pina la aceasta data ( 09.07.2009) fiul meu nu a platit aceasta amenda.
Este aceasta amenda prescrisa sau nu, avind in vedere ca el personal, nu a primit si semnat nici un document ?
Care este actul normativ care reglementeaza acest aspect?

Cand am dat raspunsul initial, am pornit de la portiunea din fraza pe care am ingrosat-o. Intrucat nu aveam de unde sa stiu, dupa cum nu stiu nici in prezent, despre ce documente vorbeste tvt, am reamintit dispozitiile art. 14 din O.G. nr. 2/2001.
Sigur, m-am grabit si am redat si alin. (2) al acestui articol, in prezent abrogat, asa cum am scris dupa ce m-a atentionat Analore.

Acum, dupa ce am urmarit acest topic si mi-am reamintit multe, as vrea sa fac urmatoarele precizari:

Fara nicio discutie, amenda contraventionala este creanta fiscala. Amenda contraventionala se stinge si prin executare silita, potrivit dispozitiilor Codului de procedura fiscala (O.G. nr. 92/2003).
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita este reglementata, in prezent, prin art. 131 Cod procedura fiscala si este, bineinteles, de 5 ani. Acest termen incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.

Avand in vedere aceste prevederi, prescriptia n-a intervenit, intrucat a fost intrerupta de organul fiscal in 2006, prin indeplinirea unui act de executare silita, conform art. 133, pct. c) din Codul de procedura fiscala.
@eugen68octavian, la acest act v-ati referit si la intreruperea, nu la suspendarea prescriptiei.

Insa, inainte de a discuta despre termenul de prescriptie reglementat prin Codul de procedura fiscala, trebuie verificate prevederile referitoare la prescriptie din actul normativ-cadrul in domeniul contraventiilor, respectiv prevederile art. 13 si art. 14 din O.G. nr. 2/2001.

Fraza "nu a primit si nu a semnat niciun document" m-a dus cu gandul, imediat, la prevederile art. 14, pe care le reiau: "executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii".

Cu alte cuvinte, poate organul fiscal sa trimita zeci de acte de executare, le trimite degeaba daca organul care a constatat contraventia nu a comunicat procesul verbal in termenul mentionat mai sus!

De-a lungul timpului, exceptia prescriptiei executarii sanctiunii amenzii contraventionale a fost invocata atat pe calea plangerii contraventionale dar, mai ales, pe calea contestatiei la executare.
Pe calea contestatiei la executare, cel caruia i-a fost comunicat procesul verbal dupa o luna de la data aplicarii sanctiunii amenzii, va putea invoca exceptia prescriptiei executarii sanctiunii iar rezultatul va fi anularea actelor de executare silita. Pentru ca, daca art. 14 din O.G. nr. 2/2001 nu a fost respectat, dreptul organului fiscal de a cere executarea silita nu s-a nascut.

Desi in conflict permanent, intai cu prevederile O.G. nr. 11/1996 si apoi cu cele ale O.G. nr. 61/2002, ambele privind executarea/colectarea creantelor bugetare, art. 14 din O.G. nr. 2/2001 si-a consolidat, in timp, "pozitia" si este buturuga mica ce rastoarna oricand carul cel mare ce se numeste Codul de procedura fiscala.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
=D> Extraordinar explicat!
Stii ce nu pricep eu din formularea OG 2? Daca tot esti asa de clara in explicatii, abuzez.

Nu inteleg cum adica "daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii".
Pai... daca eu pentru o fapta de azi agentul constatator imi aplica o amenda tot azi, 16.07.2009 si in 17.08.2009 inca nu mi-a ajuns pv acas', inseamna ca, daca imi ajunge pv abia in 28.08.2009, orice executare e prescrisa, pentru ca pv nu s-a comunicat intr-o luna de la aplicarea sanctiunii.
Deci executarea inceputa in 10.08 sau 30.08... si urm., sunt prescrise. Ca nicio executare nu poate intoarce timpul si sa faca asa incat pv sa imi fie comunicat pana in 16.08 inclusiv.
Aberez rau?
Multumesc! :bow:

Pare ciudat, dar este corect ceea ce ati scris! Executarea este deja prescrisa pentru ca dreptul organului fiscal de a trece la executare silita a... murit inainte de a se naste. :D
Sigur, n-ar trebui sa vorbim despre prescriptie, care presupune trecerea unui termen, dar prin art. 14, o norma speciala, a fost stabilit un termen la fel.

Acum mi-e destul de greu sa fiu clara, nu este ora 4 dimineata! :))

Ganditi-va, totusi, de ce exista si rezista art. 14, in ciuda Codului de procedura fiscala! Amenzile se aplica si societatilor comerciale, ale caror reprezentanti... nu sunt la sediu! Cateodata, organul care incheie procesul verbal "uita" sa-l comunice!
Topic-ul acesta mi-a reamintit ca asa era situatia acum 5-6 ani. Dupa ce am dat cateva telefoane, am aflat ca nimic nu s-a schimbat!

Gabriela Pintea


Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
In conditiile astea, nu prea e diferenta intre prescriptia executarii si a amenzii in cazul de fata.
In afara de faptul ca sunt institutii juridice diferite, rezultatul e acelasi: omul nu mai plateste amenda in veci si pururi.
Pentru ce formuleaza asa tampenii cand pot fi clare si logice?
Imi poti raspunde maine la 4 am.
Multam de lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)
Procese verbale adrian_94 adrian_94 amenzile de circulatie trimise prin posta recomandate daca nu se semneaza pt. ridicarea scrisorilor , ce se intampla cu ele daca a trecut mai mult de 6 luni de ... (vezi toată discuția)
Prescriptie noemi_n2000 noemi_n2000 Poate cineva sa mi spuna dupa cat timp se prescrie o sanctiune contraventionala si de cand se calculeaza acest termen? De exemplu in cazul in care sanctiunea ... (vezi toată discuția)