avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Inchiriere 1/3 din hala
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Inchiriere 1/3 din hala

Buna ziua,

Am nevoie sa inchiriez 1/3 dintr-o hala.
Din punct de vedere al proprietarului si al meu nu avem nicio problema cu delimitarea exacta a partii din hala inchiriata, insa notarul imi cere un act eliberat de o persoana autorizata cu activitati de cadastru care sa specifice clar zona inchiriata.
Mentionez ca am facut un releveu cu o firma de proiectare, semnat, stampilat de ei care indica clar zona ce urmeaza sa fie inchiriata pe 11 ani.

Chiar este nevoie de cadastru pentru o situatie in care nu avem probleme, nici eu nici proprietarul si declaram in fata notarului ca am convenit delimitarea zonei inchiriate de 1/3din hala?
Cel mai recent răspuns: Iulia Blaja , Avocat 17:53, 29 August 2015
Buna ziua!

Contractele de inchiriere nu se autentifica, asa incat nu este nevoie sa apelati la notar.
In cazul in care proprietarul spatiului este persoana fizica, atunci contractul trebuie inregistrat la administratia financiara.
In situatia in care contractul se incheie intre firme, nu este necesara inregistrarea la fisc.

Toate cele bune!
Buna ziua,

Multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt.

As mai avea o mentiune de facut: contractul de inchiriere va fi parte integranta a unui proiect pe fonduri europene PNDR si consultantul mi a recomandat sa autentific contractul de inchiriere la notar.
Astfel, intrebarea este daca notarul poate sa autentifice contractul intre proprietar(persoana fizica) si chirias(persoana juridica):
- pe baza actelor propietarului (act proprietate, plan de amplasament al bunului imobil, extras de carte funciara), si
- pe baza declaratilor fiecaruia ca am convenit de comun acord partea inchiriata si pretul, si
- evetual sa ataseze la declaratii releveul facut de firma specializata (aprobat si semnat de ambele parti)?

Mentionez ca actele de proprietate vizeaza mai multe bunuri imobile.Insa contractul va face referire la un imobil identificat clar cf planului de amplasament - Hala C2.
Inteleg ca dvs. va tot straduiti sa rezolvati ceva ce legea nu va obliga.
Este suficient daca notarul doar legalizeaza semnaturile partilor de pe contractul de inchiriere, contract pe care il puteti intocmi si dvs. Dupa care il inregistrati la fisc.
Daca insistati sa-l autentificati, actele pe care le-ati mentionat sunt suficiente.
Sa aveti in vedere si diferenta de cost dintre autentificarea contractului si legalizarea semnaturilor de pe contract, reprezentand onorariul notarial !!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2015
Iulia Blaja, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare contract inchiriere Patrax Patrax Buna ziua! De curand am incheiat un contract de inchiriere, eu fiind chiriasul, urmand ca proprietarul sa-l inregistreze la administratia financiara. Asa am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, pentru vanzarea unei case (cu terenul aferent) pentru ... Evapop Evapop Buna ziua, Pentru vanzarea unei case (cu terenul aferent) pentru care am extras de carte funciara si intabulare (unic proprietar) este necesara si releveul ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat pentru viza de flotant a studentilor - subventie caldura Badea12Mihaela Badea12Mihaela Buna ziua. Suntem 2 studenti care vor sa isi faca viza de flotant. Dar proprietarul locuieste in Bucuresti si nu doreste contract de inchiriere inregistrat la ... (vezi toată discuția)