avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Calculator impozit microintreprindere cu un singur ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Calculator impozit microintreprindere cu un singur angajat

Buna ziua,

De cativa ani prestez servicii IT pentru o firma UE ca PFA. Din 2016 m-am gandit sa functionez ca o microintreprindere. Din pacate, nu am gasit nicaieri un calculator care sa faca un comparatie intre taxele platite de un PFA vs o microintreprindere.
Ce stiu eu e asta
PFA
- 16% Impozit venit
- 5.5% CASS
- 10.5% CAS (din 2016)

Microintreprindere
- 3% impozit
- cheltuieli contabilitate (100EUR/luna, activitate minima, o singura factura)
- impozit/CASS/CAS pentru unicul salariat (150EUR/luna la salariul minim)
- 16% impozit dividende
- 5.5% CASS pentru dividende (se plateste?)

In serviciile IT cheltuielile sunt foarte mici, neglijabile comparativ cu venitul.
Sunt corecte informatiile de mai sus?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: lucianrosca , utilizator 10:01, 15 Septembrie 2015
Ca pfa esti mai avantajat pt ca poti folosi banii imediat ce-i ai. Din 2016 se va plati CASS si la dividende (se platea si acum daca nu erau alte venituri salariale, de la anul plateste toata lumea). Mai contribui si la schema Ponzi (CAS) si o sa iei si ceva bani la pensie. Eu as prefera pfa. Din 2017, daca nu se razgandesc, impozitul la dividende va fi 5%. Dar avantajul principal la pfa e ca banii ii poti sparge imediat cum ii ai.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am pfa. e mai avantajos sa trec pe srl? adrian007 adrian007 Salut, Sunt angajat si in paralel am PFA axat pe servicii informatice. Va rog sa mi spuneti daca e mai avantajos sa trec pe SRL. Din ce m-am informat eu, as ... (vezi toată discuția)
Pfa sau srl ,care este mai avantajos ? ili47 ili47 Care este mai avantajos din punct de vedere a cheltuielilor ? Pot sa desfasor activitatea in ambele cazuri ,cu un singur angajat . mersi (vezi toată discuția)
Persoana fizica vs. microintreprindere - drepturi de proprietate intelectuala din strainatate teomc teomc Buna ziua, Mai intai doresc sa va descriu situatia mea actuala: - Nu sunt angajat, obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala din ... (vezi toată discuția)