avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire teren aflat in alta tara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire teren aflat in alta tara

Buna ziua! Doresc sa aflu si eu cateva pareri de la oameni avizati referitor la o mostenire de la un strabunic de-al meu care a fost mosier(cred eu) in Cadrilater. A avut cca 40 ha teren nu stiu daca intravilan sau extravilan dar ceea ce stiu este ca dupa pierderea Cadrilaterului s-a dus si pamantul deci mostenirea. Ce e drept nu luam eu cred ca mare lucru pentru ca sunt multi mostenitori dar totusi intreb din pur interes stiintific ce se poate(daca se mai poate ) face ceva din punct de vedere legal pentru obtinerea lui sau pentru primirea de despagubiri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2009
Iulian81, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 09:56, 19 Iulie 2009
Ar fi trebuir sa faceti o cerer de reconstituire a dreptului de proprietate de pe urma bunicului insa acum este tardiv si orice discutie este de prisos
top dan a scris:

Ar fi trebuir sa faceti o cerer de reconstituire a dreptului de proprietate de pe urma bunicului insa acum este tardiv si orice discutie este de prisos


De unde ati dedus ca este tardiv? Poate legislatia statului respectiv are prevederi care admit cererea de restituire. Oricum, in legislatiile tarilor europene (in marea lor majoritate) competenta in materie imobiliara este exclusiva, ceea ce inseamna ca pana si calitatea de mostenitor trebuie stabilita de autoritatea competenta a respectivului stat.

Fiind vorba despre un teren aflat pe teritoriul altui stat, cred ca este mult mai indicat sa va adresati unui specialist in dreptul statului respectiv.
Potrivit art.4 din Legea nr. 9 din 8 ianuarie 1998 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940 ”(1)În termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele îndreptăţite la compensaţii, foştii proprietari sau moştenitorii acestora, vor depune în acest sens cereri însoţite de acte doveditoare la comisia judeţeană sau a municipiului Bucureşti pentru aplicarea legii.”
Termenul a fost ulterior prelungit cu alte 18 luni prin Legea nr. 348 din 21 iulie 2006 privind stabilirea unui nou termen pentru cetăţenii români care nu au beneficiat de prevederile Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940
Drept urmare .... parerea mea este ca din punctul de vedere al obtinerii despagubirilor prevazute de legislatia romaneasca termenul este depasit.
Nu stiu daca exista o legislatie a statului bulgar vis a vis de acest aspect. -cred insa ca nu ar putea sa existe dat fiind ca in genere astfel de legi se coroboreaza cu legislatia statului vecin astfel incat sa se evite despagubiri din partea ambelor state.
Dupa cum observati insa .... textul are in vedere pe cetatenii romani. In mod cert exista o legislatie a statului bulgar vis a vis de ceea ce la noi se cheama retrocedari/restituiri.
Pentru aceasta ipoteza .. punctul de vedere al colegului themis .... imi pare corect .. poate ar fi bine sa va interesati .. peste garla ... :)
In Romania ati fi putut obtine ceva despagubiri... depinde de situatia concreta, insa aici termenele cred ca au expirat!
A doua varianta ar fi o actiune in revenedicare in Bulgaria.
Ce o spune legislatia bulgara in domeniu... aflati doar in Bulgaria, sau de la cineva care cunoaste bine legislatia bulgara in materie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 9/1998 ildikomonica ildikomonica Buna ziua, As vrea sa stiu daca mai exista vreo solutie pt depunerea cererii pt legea 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru ... (vezi toată discuția)
Recolonizare din bulgaria OctaviaMaria OctaviaMaria Se mai pot depune acte pentru despagubirea persoanelor care au fost recolonizate din Bulgaria in urma tratatului de la Craiova? Sunt multi oameni de la tara ... (vezi toată discuția)
Legea 9/1998 antonval1 antonval1 Buna ziua si va multumesc anticipat pentru timpul acordat citirii acestui mesaj. Sunt pensionar si sunt unul dintre cei care au dreptul la despagubiri ... (vezi toată discuția)