avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Diminuare capital social- rezerve legale
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Diminuare capital social- rezerve legale

buna ziua. am diminuat capitalul social al societatii.acum, in contul rezervelor legale este mai mult de 20% din capital. ce fac in aceasta situatie?este in regula daca folosesc diferenta pentru acoperirea pierderii contabile? va multumesc, cristina stoian
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2015
madellaine, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:16, 28 Octombrie 2015
Daca AGA decide asta, atunci puteti.

legea 31/1990:
Art. 183. - (1) Din profitul societăţii se va prelua, în fiecare an, cel puţin 5% pentru formarea fondului de rezervă, până ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.
(2) Dacă fondul de rezervă, după constituire, s-a micşorat din orice cauză, va fi completat, cu respectarea prevederilor alin. (1).


Ordin 1802/2014:

(2) Rezervele legale se constituie anual din profitul entităţii, în cotele şi limitele prevăzute de lege, şi din alte surse prevăzute de lege.
(3) Rezervele legale pot fi utilizate numai în condiţiile prevăzute de lege.


Totusi Codul fiscal va obliga, fiscal doar, sa treceti pe venituri similare diferenta, indiferent ce faceti cu rezerva constituita:

ART. 22 Provizioane şi rezerve

(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor şi provizioanelor, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel:

a) rezerva legală este deductibilă în limita unei cote de 5% aplicată asupra profitului contabil, înainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile şi se adaugă cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, până ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris şi vărsat sau din patrimoniu, după caz, potrivit legilor de organizare şi funcţionare. În cazul în care aceasta este utilizată pentru acoperirea pierderilor sau este distribuită sub orice formă, reconstituirea ulterioară a rezervei nu mai este deductibilă la calculul profitului impozabil. Prin excepţie, rezerva constituită de persoanele juridice care furnizează utilităţi societăţilor comerciale care se restructurează, se reorganizează sau se privatizează poate fi folosită pentru acoperirea pierderilor de valoare a pachetului de acţiuni obţinut în urma procedurii de conversie a creanţelor, iar sumele destinate reconstituirii ulterioare a acesteia sunt deductibile la calculul profitului impozabil

Norme:

50. Cota de 5% reprezentând rezerva prevăzută la art. 22 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se aplică asupra diferenţei dintre totalul veniturilor, din care se scad veniturile neimpozabile, şi totalul cheltuielilor, din care se scad cheltuielile cu impozitul pe profit şi cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, înregistrate în contabilitate. Rezerva se calculează cumulat de la începutul anului şi este deductibilă la calculul profitului impozabil trimestrial sau anual, după caz. În veniturile neimpozabile care se scad la determinarea bazei de calcul pentru rezervă sunt incluse veniturile prevăzute la art. 20 din Codul fiscal, cu excepţia celor prevăzute la lit. c). Rezervele astfel constituite se completează sau se diminuează în funcţie de nivelul profitului contabil din perioada de calcul. De asemenea, majorarea sau diminuarea rezervelor astfel constituite se efectuează şi în funcţie de nivelul capitalului social subscris şi vărsat sau al patrimoniului. În situaţia în care, ca urmare a efectuării unor operaţiuni de reorganizare, prevăzute de lege, rezerva legală a persoanei juridice beneficiare depăşeşte a cincea parte din capitalul social sau din patrimoniul social, după caz, diminuarea rezervei legale, la nivelul prevăzut de lege, nu este obligatorie.

51. În cazul în care această rezervă este utilizată pentru acoperirea pierderilor sau este distribuită sub orice formă, rezerva reconstituită ulterior acestei utilizări în aceeaşi limită nu mai este deductibilă la calculul profitului impozabil.


Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva legala microintreprindere omer omer Buna ziua! Am o intrebare: pentru microintreprinderi se calculeaza rezerva legala de 5% din profitul brut sau la venituri pentru bilantul din 2008 decembrie? ... (vezi toată discuția)
Rezerve legsle book12 book12 Buna seara Daca nu am constituit rezerve legale la trimestru pentru determinarea impozitului pe profit si o fac la sfirsitul anului este o problema? (vezi toată discuția)
Cont 1068-alte rezerve sfarghiuelena sfarghiuelena Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca contul 1068-alte rezerve are o limita de suma ,in cazul srl-lor si daca controlul fiscal poate stabili anumite ... (vezi toată discuția)