avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termen eliberare adeverinta de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termen eliberare adeverinta de vechime

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti care este termenul legal in care un fost angajator este obligat sa elibereze adeverinta de vechime si care este temeiul legal.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:36, 20 Ianuarie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Asadar, legislatia prevede termen de eliberare a adeverintei de vechime.
Intr-un final, dupa o luna de la solicitare si 4 variante trimise, toate completate gresit, fostul angajator ma anunta prin mail ca adeverinta a fost eliberata si sa ma prezint la sediul lor (din alt judet) sa o ridic, anuntand cu o zi inainte, astfel incat sa fie cineva disponibil.

1. fostul angajator are un sediu/punct de lucru/spatiu inchiriat in care desfasoara activitate si in judetul in care locuiesc eu; de fiecare data a trimis adeverintele (pentru mmine si inca o colega) la acest sediu.

2. am trimis adresa mea, la care imi pot trimite documentul inca din decembrie 2015

3. am sesizat de fiecare data erorile din document

4. dupa a 3-a adeverinta trimisa tot plina de greseli, am mai primit si refuzul fostului angajator de a o trimite completata ca lumea.

5. am sesizat ITM referitor la acest refuz.

6. acum imi tranmsite prin mail ca e gata si pot sa merg sa o iau de la sediul lor din alt judet.

Nu am nici chef nici nevoie de mizeriile asea, nici de altele pe care le intuiesc.
Pot sa invoc altceva decat cel mai elementar bun simt pentru a-mi fi trimisa aceasta nenorocita de adeverinta prin posta/curier, sau macar la sediul din judetul meu de domiciliu?

Multumesc!
Puteti invoca orice , dar angajatorul nu are nicio obligatie sa va trimita adeverinta prin posta.

Numai bunul-simt (daca are) il poate face sa dispuna asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta vechime in munca b-8 b-8 Buna ziua Am solicitat(prin posta) de la fostul angajator timp de i an si jumatate sa imi elibereze adeverinta de vechime, perioada 01.01.2011-01.06.2012. ... (vezi toată discuția)
Eliberare acte la incetarea contractului de munca Elssa Elssa Buna ziua, Tatal meu a lucrat la o firma de paza din Bucuresti din 2010 pana pe 03.05.2012. S-a angajat la alta firma (nu in Bucuresti) si au cerut la ... (vezi toată discuția)
Cind iti dai demisia silviu35 silviu35 ANGAJATORUL trebuie sa dea la mina o adeverinta cu decizia de incetare a activitati sio adeverinta cu vechimea in munca ca cite zile ai lucrat ca ti sa platit ... (vezi toată discuția)