avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Control ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Control ITM

Buna ziua,
Construiesc in regie proprie o casa personala cu autorizatia de constructie la zi. Casa este in stadiu de rosu si in prezent execut diferite lucrari specifice acestei faze. Am lucrari care sunt contractate cu firme in baza unui contract, dar am si lucrari care sunt executate fara a avea la baza un contract (adica cu echipa de muncitori).

Zilele trecute am fost vizitat de inspectorii ITM pe santier in timp ce echipa de muncitori cu care nu am nici o relatie contractuala erau acolo, iar eu nu eram de fata. Inspectorii au patruns pe proprietate si gasindu-i pe muncitori i-a legitimat, si la unul din ei i-a lasat o invitatie la sediu ITM pentru clarificari. Mentionez ca cel putin pana acum nu am fost contact de ITM ca beneficar nici telefonic nici in scris, desi apare numarul meu de telefon si numele pe panoul cu anuntul lucrarilor executate.

Am citit pe diferite forumuri discutii din care am inteles ca legea nu ar face diferenta in cazul muncii la negru daca angajatorul este persoana fizica sau persoana juridica, si legea respectiva amendeaza angajatorul cu valori intre 10 000 si 20 000 ron pentru fiecare muncitor aflat pe santier fara acte legale.

As dori sa imi spuneti va rog care ar fi varianta de abordare cea mai buna in situatia data. Pot sa merg pe varianta ca echipa de muncitori executa lucrari la solcitarea mea in baza unei relatii de pretenie fara sa obtina foloase banesti? Citeam undeva ca executia in regie proprie ar fi conditionata ca muncitorii de pe santier sa fie doar rude de gradul 1,2 si 3. Este valabila aceasta abordare?

O alta intrebare ar fi daca instpectorii ITM au baza legala sa patrunda pe o proprietate private fara voia beneficiarului/proprietarului? Face acel anunt cu detaiile constructiei posibila aceasta actiune a inspectorilor ITM?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:56, 8 August 2016
"Este vorba despre Legea nr. 177/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 484 din 2 iulie si care se aplica din data de 31.08.2015

Persoanele care are construiesc case la tara -- sau care fac lucrari de interventie la locuintele existente -- sunt obligate sa angajeze diriginti de santier autorizati, chiar daca cladirea va avea doar parter sau parter cu un etaj. In plus, de verificarea calitatii lucrarilor se ocupa si responsabilii tehnici cu executia autorizati, care sunt angajati de catre persoanele ce executa efectiv lucrarile."
detalii: www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa in regie proprie laurentiuu laurentiuu Cum pot sa construiesc o casa in regie proprie fara sa iau amenda?Nu doresc firma pentru ca este foarte scumpa. (vezi toată discuția)
Plata legala muncitori in constructii de catre persoana fizică nicu9 nicu9 Situatia este urmatoarea: O persoana fizica doreste sa construiasca o casa si a gasit o echipa cu care sa lucreze \"in regie proprie\". Ca majoritatea ... (vezi toată discuția)
Executie casa regie proprie sau firma laurentiuu laurentiuu Doresc sa construiesc o casa.Nu doresc firma pt ca au niste sume uriase, vreau sa o construiesc in regie proprie. Din cate am citit, daca vine un control, ... (vezi toată discuția)