avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... penalitati si recuperatori telefonie mobila
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

penalitati si recuperatori telefonie mobila

buna ziua!
va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri:
am un coleg la munca care a primit telefon de la o firma de recuperare ca datoreaza 2300 (nu stiu cat inseamna penlitatile din aceasta suma, dar e cam mare) lei pentru ca acum cativa ani a avut un abonament pe care nu l-a mai platit. dupa 2-3 luni acel abonament a fost suspendat pe motiv de neplata si nu i-au mai venit facturi acasa ca sa achite restante de care a si uitat...
acum ca datoria a ajuns la firma de recuperare e obligat sa plateasca? are vreo alta optiune in afara de plata acestei sume? poate fi dat in judecata?
E adevarat ca datoria se prescrie in 3 ani? daca plateste doar abonamentul direct la firma de telefonie se renunta la penalitatile puse?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: ALEXANDRA VASILE , Avocat 18:07, 14 Februarie 2017
Buna ziua,

Daca a trecut mai bine de 3 ani de la data scadentei facturii (sau facturilor daca au ramas mai multe neachitate), a intervenit prescriptia, iar plata sumelor restante nu mai poate fi obtinuta de catre firma de telefonie sau recuperatori cu ajutorul instantelor de judecata.

Firmele de recuperare au ca si mod de operare determinarea debitorilor de a face plati partiale sau de a semna angajamente de plata. Orice plata catre firma de recuperare (sau confirmare a soldului catre ei), reprezinta o recunoastere a datoriei, lucru care poate avea drept consecinta inceperea unui nou termen de prescriptie de 3 ani pentru recuperarea sumelor datorate.

Va recomand sa solicitati firmei de recuperare o situatie actualizata cu privire la situatia debitului prin indicarea si comunicarea facturilor restante si a datelor scadente, pentru a putea verifica daca s-a implinit termenul de prescriptie.

In orice situatie, fara o hotarare judecatoreasca firma de recuperari sau cea de telefonie mobila nu poate sa obtina executarea silita pentru nicio suma de bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie de plata de la o firma de recuperatori dara18 dara18 am facut un abonament de telefonie mobila in septembrie 2007 pe 2 ani . dupa o perioada imi tot venea factura \"incarcata\" am facut vreo 2 reclamatii ... (vezi toată discuția)
Recuperare debit MNI MNI Buna ziua. Acum 8 ani, părin?ii mei au avut abonament La [telefonie fixa] doar pentru a putea primi telefon, fără sa poată da. Sc telefonie a schimbat ... (vezi toată discuția)
Cum scap de recuperatori lupulescuvictor lupulescuvictor Buna ziua. Am si eu o problema. Am avut un abonament la o anumita firma de telefonie mobila incheiat in data de 23.07.2007. Intre timp fortat de inprejurari ... (vezi toată discuția)