avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Extras Carte Funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Extras Carte Funciara

Doresc sa vand un imobil proprietate proprie, cumparatorii folosind credit bancar. Am facut pentru acest imobil 3 acte de inchiriere, unul cu o persoana fizica, facut la notar_suprafata totala, unul persoana juridica, tot la notar si unul persoana juridica pe o portiune din suprafata imobilului la circa financiara, cu aceeasi societate comerciala. Pe fiecare din contracte apare inscris faptul ca sunt inscrise in cartea funciara, insa pe extrasul de carte funciara recent facut, este inscris numai primul.

As dori sa stiu daca pe extrasul de carte funciara apar toate sarcinile imobilului, si, in caz ca acest prin contract de inchiriere este singurul valabil inscris in cartea funciara,si va fi anulat, asta ar putea aduce in stare de valabilitate unul dintre celelalte 2 contracte?
Cel mai recent răspuns: solkitt , utilizator 14:24, 24 Septembrie 2009
In cartea funciara se inscriu numai contractele de inchiriere care au durata mai mare de 5 ani.
:D Multumesc frumospt informare, asta nu stiam. Dintre cele 2 contracte care nu apar in extrasul de carte funciara, unul este facut tot pe o perioada de 5 ani.
As vrea sa stiu care este motivul pentru care nu apare si acesta, si daca motivul ar fi faptul ca ar contrazice primul contract (fiind facut pentru acelasi spatiu), e cumva posibil sa devina valabil dupa ce il voi anula pe primul?
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2009
solkitt, utilizator
C. Partea a III-a, referitoare la inscrierile privind dezmembramintele dreptului de proprietate si sarcini, care va cuprinde:
a) dreptul de superficie, uzufruct, uz, folosinta, abitatie, servitutile in sarcina fondului aservit, ipoteca si privilegiile imobiliare, precum si locatiunea si cesiunea de venituri pe timp mai mare de 3 ani; Legea 7/1996
Rezumand un pic rezulta ca aveti trei contracte de inchiriere pentru acelasi imobil. Vizati vanzarea acestuia si problema care v-ar interesa este cum influenteaza aceste contracte de inchiriere eventuala tranzactie de care vorbiti.
1. In extrasul de carte funciara apar notarile cu privire la inchirierea imobilului, daca s-a solicitat acest lucru de una dintre partile interesate (deci daca una din partile contractului a solicitat notarea contractului de locatiune aceasta apare in extras);
2. Este foarte important sa cecetati clauzele celor trei contracte de locatiune pt. a vedea ce obligatii aveti fata de locatari in cazul vanzarii imobilului pe perioada cat aceste contrcte sunt in vigoare (daca sunt prevazute astfel de clauze);
3. Regula este ca noul proprietar al imobilului trebuie sa respecte contractele de locatiune asupra imobilului pana la expirarea termenului prevazut in cadrul acestora daca au fost prin act autentic (spuneti ca doua dintre contracte au fost semnate la notar) sau prin act privat dar cu data certa (spuneti ca unul a fost inregistrat la Adm financiara).

Concluzie: nu conteaza daca cele trei contracte au fost sau nu notate la biroul de publicitate imobiliara (adica in cartea funciara), deoarece conform dispozitiilor Codului civil cel care va cumpara imobilul va trebui sa respecte cele trei contracte in aceleasi conditii pana la expirarea acestora, pt. ca au fost facute in forma autentica si sub data certa. O singura solutie ar exista........numai daca dvs. ati trecut in fiecare dintre cele trei contracte clauza conform careia aceste contracte inceteaza in caz de vanzare a imobilului.

Cu respect
M.Popa
Multumesc frumos pentru informatii. Contractele au fost facute numai ca si formalitati, locatorul nu cere nici un drept rezultat din crearea lor (unul cu o persoana fizica, celelalte cu o firma a carei proprietari sunt locatorul si eu) . NUMAI UNUL dintre contracte este precizat in extrasul de carte funciara facut, si din cate am inteles discutand cu ofiterul de cadastru care l'a intocmit, este singurul trecut in cartea funciara (desi celelalte 2 contracte au fost inscrise. Pentru mine este important numai punctul de vedere al bancii care trebuie sa accepte creditul. Locatorul deja a emis declaratia de renuntare la contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere asupra unei proprietati imobiliare Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Se poate afla daca asupra unui imobil exista un contract de inchiriere... si cam unde se poate verifica acest lucru? In extrasul de carte funciara ... (vezi toată discuția)
Proprietar imobil, am chirias si vreau sa vand casa ! apacareplange apacareplange Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt proprietarea unui imobil si am inchiriat unei doamne care a deschis un ... (vezi toată discuția)
Poate fi vanduta o proprietate daca este deschis un proces? Arkadian84 Arkadian84 am un proces cu o persoana pentru o proprietate si ma intereseaza sa stiu daca legal poate sa vanda acel teren, si daca l-a vandut ce e de facut?? (vezi toată discuția)