avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de incheiere contract
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de incheiere contract

Buna ziua,

Recent, ma aflu intr-o situatie oarecum delicata si anume: mi-am dat demisia de la locul actual de munca pentru ca am primit o oferta mai buna din alta parte.

Problema este urmatoarea: la locul anterior de munca a existat un contract de fidelitate in care imi interzicea sa imi dau demisia (in caz contrar trebuie platita o suma de bani), contract in care este mentionata oarecum vag si urmatoarea fraza ca vor investi in "dobandirea si dezvoltarea abilitatilor tehnice".

Initial, la inceputul colaborarii m-am simtit obligat sa semnez pentru ca eram proaspat un absolvent de facultate care isi cauta de munca. La inceputul perioadei de lucru in aceasta firma, am trecut prin cateva asa zise formari - nu am primit vreo diploma sau vreun document care sa ateste ca am facut acele formari (nu aveau treaba cu partea tehnica sau ceea ce am muncit, ci erau mai mult niste prezentari).

Dupa ce m-am documentat putin, am inteles ca in situatia mentionata mai sus, eu nu sunt obligat sa platesc nici o clauza.
Am 2 intrebari:
1. Am inteles corect legea?
2. In cazul in care nu sunt obligat de lege, acestei firme ii este permisa adaugarea unei datorii pe nota de lichidare si pe celalte documente care imi vor fi necesare la noua firma?

Multumesc anticipat si astept cu nerabdare un raspuns!

Edit: Am uitat sa mentionez cateva detalii, in urma discutiilor cu persoana de la HR, am aflat ca acele formari au fost formari interne si ca nu mi se poate oferi nici o diploma sau document.
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2017
andrei-inc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 25 Iulie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

2. Clauza de fidelitatea nu are nicio legatura cu initiativa incetarii c.i.m. din partea angajatului.

3. Clauza de formare profesionala are legatura cu initiativa incetarii c.i.m. din partea salariatului, în condiţiile art. 198 din Codul muncii.

4. Fisa de lichidare nu este obligatorie, cu exceptia persoanelor care au fost angajate pe functia de gestionar. Nici un act normativ nu prevede aceasta obligativitate.
Nota de lichidare poate folosi salariatului deoarece aceasta arata datoriile salariatului fata de fostul sau angajator, insa angajarea raspunderii patrimoniale a salariatului fata de angajator se poate stabili in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune.

5. Angajarea la un nou loc de munca nu este condiționata de prezentarea unei fise de lichidare de la fostul angajator.

6. Adeverinta de vechime nu poate contine aspecte legate de debitele dvs sau ale angajatorului fata de dvs.

Multumesc pentru raspuns.

In legatura cu intrebarea numarul 2, ma refeream daca Angajatorul poate mentiona in fisa de lichidare datoria mentionata in clauza de fidelitate, adica daca pot face ceva ca in acea nota de lichidare sa nu-mi apara aceasta datorie fictiva.

Edit: In plus, nu exista un contract separat de formare.
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2017
andrei-inc, utilizator
Nimeni nu va poate interzice sa va dati demisia.In ceea ce priveste cursurile de formare profesionala, angajatorul trebuie sa faca dovada ca le-a sustinut; degeaba au fost cateva intalniri cu manageri care au vorbit de succesul lor - pt ca nu se poate numi formare profesionala.
andrei-inc a scris:

Multumesc pentru raspuns.

In legatura cu intrebarea numarul 2, ma refeream daca Angajatorul poate mentiona in fisa de lichidare datoria mentionata in clauza de fidelitate, ....


El poate , insa asta nu inseamna ca trebuie sa va afecteze noua angajare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza scolarizare - desfiintare contract cu acordul ambelor parti cosmyn90 cosmyn90 Buna ziua, Lucrez intr-o corporatie si am o clauza pe 2 ani sau 10 000 eur. Intrebarea este, daca reusesc negocierea de desfintarea contractului cu acordul ... (vezi toată discuția)
Program de trainee anisu anisu Buna ziua, anumite companii au implementat programe de trainee pentru studenti/ proaspat absolventi. Am cateva intrebari legate de configuratia d.p.d.v. ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)