avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum îmi pot obliga soțul să-și asume ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum îmi pot obliga soțul să-și asume responsabilitățile de părinte?

Cum oblig tatal dar fara divort la asumarea financiara in cresterea si educarea copiilor minori. Nu participa nici la cresa respectiv gradinita si nici la alte cheltuieli cu alimentatia...
Ultima modificare: Luni, 13 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate nu il puteti obliga. Se prezuma ca din moment ce este sotul dv., contribue la tot ce inseamna cheltuieli de familie. Faptul ca nu o face, nu puteti dovedi. In cazul unui presupus "abandon de minor" nu se intrunesc conditiile respective. Cum dovediti ca nu participa? Singura solutie, in opinia mea , este sa intentati actiune de divort si sa cereti pensie intretinere minor. Altfel, repet nu puteti demonstra. Daca nu doriti sa divortati, incerati sa discutati, sa incheiati un acord , sa faceti o mediere sau pur si simple sa incerati terapie de cuplu.
Eu am auzit de o actiune in instanta prin care mama cere sotului o pensie de crestere si intretinere pentru copilul minor, insa trebuie sa o motivati foarte bine. Inteleg ca va e greu sa va ganditi la divort, sperand ca lucrurile se vor imbunatati, insa statistica arata ca acolo unde nu exista responsabilitate si sentimente, mai devreme sau mai tarziu casatoria se naruie. Va doresc putere, realism si perseverenta, caci interesul superior al copilului trebuie sa prevaleze in orice situatie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actiunea in instanta se face numai in cazul in care se intrunesc conditiile de abandon de minor, sau in cazul unui divort in care evident se stabileste domiciliul minorului, orar di vizita si pensie de intretinere minor. Un sfat juridic nu poate avea ca baza:"eu am auzit". Altfel nu exista dovezile care sa ateste dezinteresul tatalui.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg ca nu plateste gradinita, dar nu plateste nici intretinerea locuintei, nu da bani la mancare in casa ? Poate se compenseaza in alt fel.

Contributia sotilor Art. 325
(1) Sotii sunt obligati sa isi acorde sprijin material reciproc.
(2) Ei sunt obligati sa contribuie, in raport cu mijloacele fiecaruia, la cheltuielile casatoriei, daca prin conventie matrimoniala nu s-a prevazut altfel.
(3) Orice conventie care prevede ca suportarea cheltuielilor casatoriei revine doar unuia dintre soti este considerata nescrisa.

Munca in gospodarie Art. 326
Munca oricaruia dintre soti in gospodarie si pentru cresterea copiilor reprezinta o contributie la cheltuielile casatoriei.

Obligatia de intretinere Art. 499
(1) Tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.

(4)In caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se stabilesc de instanta de tutela pe baza raportului de ancheta psihosociala.


Dupa cum vedeti, aveti temei de drept pt a cere ca instanta sa il oblige intr-un fel.
Ce aveti dvs de facut , e sa dovediti ca nu participa.
Nu are legatura cu divortul, nu e musai sa divortati, dar vb Andreei, ce sens are sa mai stati casatoriti ?

Ultima modificare: Duminică, 12 Noiembrie 2017
gi-jane2, moderator
Exact aceasta este baza: cum dovedeste ca nu contribuie la intretinerea casei si a copilului? Textul de lege vorbeste despre obligatia sotilor..etc. dar nu vorbeste si "cum" il poti obliga pe sot sa o faca., pentru ca dovezile nu exista. Simpla declaratie a unei parti nu constituie probe. Poate daca ar fi emailuri sau sms in care respectivul recunoaste ca nu vrea sa participe la cresterea si educarea minorului,ar fi un inceput de proba, dar ma indoiesc ca sotii vorbesc prin sms. In privinta e-mailului ,daca nu are semnatura digitala e egal cu un mare zero (Legea 455). Deci pana la urma tot divortul este solutia oricat ar fi de traumatizanta o astfel de solutie.

Alte discuții în legătură

Custodia comuna Sielena Sielena Imi raspunde cineva,custodia comuna cu domiciliul la mama, cine plateste pensia alimentara? (vezi toată discuția)
Divort ContSters166528 ContSters166528 Locuiesc in chirie cu fica mea de 5 ani,sunt in divort,sotul a parasit domiciliul acum 2 luni.Ce obligatii are el fata de noi pana la divort?In prezent el zice ... (vezi toată discuția)
Soția îi interzice copilului să vorbească cu mine. ce soluții legale ar fi pentru a scoate copilul de sub influența ei? mika2010 mika2010 Buna ziua! Va rog să-mi dați un sfat referitor la următoarea situație. Locuiesc cu soția și copilul minor (9 ani). În ultimul an au intervenit ... (vezi toată discuția)