avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Poate fi considerat un consumator de cannabis un ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Poate fi considerat un consumator de cannabis un pericol pentru siguranța rutieră?

Sunt un consumator de cannabis, consum zi de zi, mi-e frica sa mă gândesc dar totuși o fac la ziua când mi se va cere o proba de saliva, sânge spre a fi analizata de către organele abilitate ale statul român. Va invit pe avocații care cunoașteți limba engleza să citiți urmatorul articol
[ link extern ] /
și apoi să răspundeți la următoarea întrebare . Cum scăpăm ? Nu mai conducem auto niciodată, cannabisul nu iese in 24 h din sânge .
Ultima modificare: Miercuri, 27 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Pai legal si normal asa ar fi- sa nu mai conduceti niciodata..sau vreti sa conduceti si dvs. pana va prinde si dupa aceea cand vi se permite a redobandi permisul....si tot asa...pfff. Daca dvs. considerati ca in acele momente la volan nu puneti in pericol viata si integritatea dvs. si a celorlalti participanti la trafic... restul e deja asumat (in legatura cu permisul si raspunderea dvs.)....
Ultima modificare: Marți, 12 Decembrie 2017
Diana Cioroiu, Avocat
Legal este si dreptul la sanatate si in Romania, tara unde se fac licitatii trucate si in spitale, e clar ce fel de lege a sanatatii avem, consum cannabis pentru sanatatea mea, nu ca sa mi-o distrug pentru ca nu are ce distruge, n-a omorat pe nimeni si nu a facut pe nimeni inapt, cazurile prezentate prin media sunt majoritatea copii inconstienti, un adult consumator de cannabis este un adult responsabil in societate si nu face teribilisme. Am pus link-ul catre articolul respectiv tocmai pentru oamenii care cunosc limba engleza sa o foloseasca pentru a intelege ca inclusiv un om care a consumat cannabis nu reprezinta un pericol pentru siguranta rutiera mai mult decat reprezinta un pericol pentru siguranta rutiera un copil isteric care sta pe bancheta din spate si am dat fix acest exemplu pentru ca eu am 2 copii si sunt un adult responsabil. Adica sunt niste studii stiintifice care intradevar si la nivel mondial cum este o tara precum Canada unde inclusiv seful politiei a spus " What are we, five months away?” he said. “And we sit here and say ‘We don’t have a test.’ We, the Edmonton Police Service, we don’t have a box of tests we can give to our people that are going to go out on the road … That’s going to be a challenge for us. " nu este recunoscut. Pentru ca acest sef al politiei se teme ca populatie o sa blocheze curtile de judecata cu procese de contestatie a amenzilor pentru consum de cannabis la volan.
Tocmai ca acesta este problema cea mai mare, testele acelea pe care le foloseste politia, inclusiv cele din Romania care am inteles ca sunt de o generatie si mai veche si ca ar dura in jur de 15 minute sa primesti un rezultat, testele acelea NU SUNT BUNE, nu pot demonstra ca persoana respectiva este inapta de a conduce, nu poate spune daca a consumat cannabis acum, sau acum 12 ore, este imposibil, pentru ca testeaza dupa THC si THC-ul nu dispare asa cu una cu doua din sange. O persoana consumatoare de cannabis daca este pusa sa dea un "sobriety test" sigur il ia, Cineva destept care are interesul ca, cannabisul sa nu fie legalizat nicaieri in lume A INVENTAT niste ochelari care "iti arata" cum vede defapt un consumator de cannabis, a fost inclusiv prezentat in Romania, aceasta impreuna cu alte multe stiri referitoare la cannabis sunt neadevarate. Pe baza acestor argumente cum este posibil sa se intample o nedreptate si un consumator de cannabis sa poate fi acuzat ca este un pericol pentru siguranta rutiera ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul consumatorilor cronici de marijuana, majoritatea studiilor sugerează deficiențe neurocognitive și afectează capacitatea analizatorului ocular, având efecte de lungă durată asupra controlului oculomotor.
Conform dispozițiilor art. 336 alin. 1 și 2 Cod penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.
Dacă în cazul consumului de alcool, legiuitorul a stabilit o limită a îmbibației alcoolice de 0,80 g/l alcool pur în sânge dincolo de care fapta constituie infracțiune, așa încât la stabilirea gravității în concret a faptei și, deci, la individualizarea judiciară a pedepsei este avut în vedere și
un criteriu obiectiv, respectiv valoarea mai mică sau mai mare a alcoolemiei stabilite în cauză, in situația consumului de substanțe psihoactive, nu este stabilită o valoare a concentrației care să aibă relevanță penală, simplul consum urmat de conducerea autovehiculului pe drumurile publice constituind infracțiune.
Pentru a dovedi, însă, gravitatea concretă a faptei, care să justifice aplicarea unei sancțiuni mai aspre sau alegerea unui alt regim de executare a pedepsei, trebuie stabilit dacă în concret fapta a prezentat un pericol mai mare prin raportare atât la valorile din buletinul de analiză toxicologică, dar și la alte elemente de fapt, cum ar fi starea inculpatului la momentul depistării în trafic (de exemplu conștient-neconștient, pupile dilatate, respirație greoaie, aptitudinea de a urma cu succes anumite teste simple de echilibru, etc).
In exercitarea dreptului la aparare, suspectul/inculpatul, poate solicita o expertiza la INML care sa stabileasca in raport de concentrația de tetrahydrocannabinolului depistată, dacă respectiva concentrație de tetrahydrocannabinol poate fi rezultatul unui consum anterior(de ex. declara ca a consumat acum 2 saptamani), daca această concentrație poate duce la alterarea capacității de atenție și concentrare necesare conducerii unui autovehicul etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Thc la volan: testul la salivă nu reflectă ce am consumat, care pot fi consecințele? dropz1337 dropz1337 Bună ziua. Sunt un nou membru al acestei comunitati datorita experientei mele de aseara, 12 octombrie. Si anume, eram cu un amic si prietena lui in mașina ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat condus sub influenta psihoactive? alexandru13cozzmin alexandru13cozzmin Permis suspendat condus sub influenta psihoactive? Am dat probe de sange Am inteles ca daca imi platesc analizele ajung in termen de 30/45 zile! Am sanse sa ... (vezi toată discuția)
Am fost depistat conducând sub influența substanțelor psihoactive (thc). cum aș putea să ies cât mai bine și cât mai rapid din această situație? Seey2k Seey2k Bună ziua. Am fost oprit recent de un echipaj de politie, fumasem dintr-o țigară cu marijuana, am suflat în fiola, alcoolemia fiind 0, dar testandu-ma cu ... (vezi toată discuția)