avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locuiesc într-un bloc nou ANL cu garanție până în ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locuiesc într-un bloc nou ANL cu garanție până în 2022. Este normal să fiu obligată să plătesc fond de reparații?

Buna ziua,
Vreau sa stiu daca locuiesc intr-un bloc ANL care este in garantie pana in anul 2022, este normal sa fiu obligata de catre administrator si presedinte sa platesc fond de reparatii avand in vedere ca reparatiile daca ar fi necesare ar trebui sa fie facute pe garantie?
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 12:40, 14 Decembrie 2018
Asta incerc sa explic administratorului si presedintelui, ca legea 196/2018 este pt ascociatia de proprietari nu pentru noi, dar tot timpul spun ca daca nu-mi convine sa ma adresez instantei. Care este legea asociatilor de chirias? Multumesc
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Acum intrebati altceva - dar nu este nicio problema.
Administratorul si presedintele asociatiei dvs. NU este, nu poate sa va de-a asemenea raspunsuri.
Pana acum, atat asociatiile de locatari (cazul meu), cat si asociatiile de proprietari s-au "ghidat" dupa L 230/2007, adica era aceeasi Marie, dar cu alta palarie...
Ca sa continuam discutia va intreb: dvs. sunteti organizati in asociatie de locatari? Trebuie sa fiti sigura de raspuns, ca altfel discutam discutii... Daca raspunsul este DA, trebuie sa va uitati prin documente, Statut si altele. Sunt aproape sigur ca NU sunteti organizati in asociatie de locatari/chiriasi, asa ca acum, daca locatarii doresc se pot organiza in Asociatii de chiriasi, conform prev. OG nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin L 246/2005.
Ceea ce dvs. aveti acum acolo, este oorganizare de forma "strutzo-camila", organizare pe care proprietarul o agreeaza (nu stiu din ce cauza), doar asa ca sa va prosteasca, iar acel asa-zis presedinte, in loc sa va apere interesele, va ameninta cu nush-ce represalii.
Efectiv, va ameninta cu prevederi ilegale si nu vreau sa mai zic ceva. Daca aveti cetateni responsabili in jurul dvs., puteti merge la Primarie sa discutati cu cei de la Spatiul locativ posibilitatea infiintarii unei asociatii de chiriasi, in blocul ANL unde locuiti acum si nu intr-o combinatie de 10-20 de blocuri din toata localitatea.
Nu va fi usor si pe acest fapt se bazeaza cei care ar trebui sa va ajute!
Mult succes!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va rog sa aveti mare grija si la constituirea unei comisii de cenzori. Administratorul va poate da teapa foarte usor.
Verificarea listelor de cheltuieli este cruciala, verificarea facturilor scadente sau restante. fondul de reparatii este o prostie care va duce la furt (100% sigur).
Presedintele asociatiei de chiriasi nu este presedinte daca nu aveti o stampila, un cod unic de identificare, un statut si mai ales o "denumire comerciala" ca sa zic asa pe care se emit facturi de la furnizorii de servicii.
Eu am locuit in astfel de bloc si am fost implicat in "board-ul de conducere". Stiu cum sta treaba.
Presedintele este nescolit si necitit... Face hotarari dupa ureche si dupa interpretare.
Nu presedintele asociatiei de chiriasi va conduce pe voi si nici administratorul ci voi cei care luati hotarari si le votati sau respingeti in adunarea generala.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
[ link extern ]

LEGE nr. 196 din 20 iulie 2018
privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea
condominiilor

Publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 660 din 30 iulie 2018

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Capitolul I Dispozitii generale, definitii

Articolul 1
(1) Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la:
a) infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari din cadrul condominiilor formate din cel putin 3 unitati de proprietate imobiliara;
b) administrarea, intretinerea si folosirea imobilelor sau grupurilor de imobile din condominii care au in structura lor locuinte sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta, aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, fiecare proprietar avand o proprietate individuala si o cota-parte indiviza din proprietatea comuna.
(2) Prezenta lege se aplica proprietarilor, chiriasilor, asociatiilor de proprietari si asociatiilor de chiriasi din condominii.

Articolul 2
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) acord de asociere - actul care consfinteste decizia a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor dintr-un condominiu de a se asocia in conditiile prezentei legi;
........
c) asociatie de chiriasi - forma de asociere autonoma si fara scop lucrativ a chiriasilor dintr-un condominiu in scopul reprezentarii intereselor lor in raporturile cu proprietarii, precum si cu alte persoane juridice sau persoane fizice;
m) locatar - persoana fizica sau juridica care, in baza unui contract de locatiune, dobandeste de la cealalta parte, numita locator, dreptul de folosinta a unei locuinte sau unui spatiu cu alta destinatie pentru o perioada determinata, in schimbul unui pret, denumit chirie;
n) locator - persoana fizica sau juridica care, in baza unui contract de locatiune, se obliga sa asigure celeilalte parti, numite locatar, folosinta unei locuinte sau unui spatiu cu alta destinatie pentru o perioada determinata, in schimbul unui pret, denumit chirie;

Sectiunea a 3-a ASOCIATIILE DE CHIRIASI

Articolul 23
Asociatiile de chiriasi se constituie si se organizeaza in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.
Articolul 24
(1) Proprietarii condominiilor, persoane fizice sau juridice, destinate in intregime inchirierii, in care sunt constituite asociatii de chiriasi, pot sa incredinteze asociatiilor de chiriasi administrarea partilor comune din condominiu.
(2) Administrarea partilor comune conform prevederilor alin. (1) se face numai in baza unui contract de dare in administrare semnat intre proprietar si asociatia de chiriasi, numai cu acordul majoritatii chiriasilor membri ai asociatiei de chiriasi.
Articolul 25
(1) Asociatiile de chiriasi nu pot efectua modificari constructive in condominiu, nu pot schimba destinatia proprietatii comune din condominiu, nu pot instraina si nu pot inchiria bunurile sau spatiile comune, fara acordul scris al proprietarului, in conditiile legii.
(2) Asociatiile de chiriasi desfasoara numai activitatile prevazute in contractul de dare in administrare.
Articolul 26
Darea in administrare a partilor comune catre asociatiile de chiriasi nu aduce nicio atingere drepturilor si obligatiilor titularului dreptului de proprietate, conform legislatiei in vigoare.

Articolul 33
(7) In cazul inchirierii, constituirii unor drepturi reale de uz, uzufruct, abitatie, precum si in cazul unor contracte de comodat pentru spatiile din condominiu, obligatia de plata a cotelor de intretinere revine proprietarului, acesta recuperand de la beneficiarii dreptului de folosinta a spatiilor respective contravaloarea acestora, in conditiile stabilite prin contractul de inchiriere/constituire/comodat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociații de chiriași dritaS dritaS Chiriașii ANL se pot constitui în Asociații persoane juridice? (vezi toată discuția)
Buna seara, va rog sa- mi spuneti in ce conditii se face schimbarea ... Tanpartenie@yahoo.com Tanpartenie@yahoo.com Buna seara, Va rog sa- mi spuneti in ce conditii se face schimbarea destinatiei uscatoriei de la parterul unui bloc. Un proprietar care are o firma vrea sa ... (vezi toată discuția)
Asociatia de chiriasi Mainerici  Ctin Mainerici Ctin Intr-un bloc de locuinte aflat in proprietatea primariei destinat pentru inchiriere, chiriasi s-au constituit in 2ooo in asocia;ie de locatari. Dupa legea ... (vezi toată discuția)