avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Coroborați art. 76 cu art. 75, alin. 3 din Legea nr. ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Coroborați art. 76 cu art. 75, alin. 3 din Legea nr. 196/2018 și vă rog să-mi spuneți ce ați înțeles că se întâmplă în acest caz, dacă Adunarea Generală ordinară anuală e ilegală sau e inexistentă

Coroborați art. 76 cu art. 75, alin. 3 din Legea nr. 196/2018 și vă rog să-mi spuneți ce ați înțeles că se întâmplă în acest caz (EXTREM DE IMPORTANT ESTE ARTICOLUL 48, ALINEATUL 5, CARE DOVEDEȘTE FAPTUL CĂ TOATE CHELTUIELILE COMUNE SUNT IMPUSE ILEGAL PE LISTELE DE PLATĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI DACĂ NU A EXISTAT NICIO ADUNARE GENERALĂ ORDINARĂ SAU DACĂ ACEASTA A FOST CONVOCATĂ ILEGAL, ÎNCĂLCÂNDU-SE ART. 47 ȘI 48 DIN LEGEA NR. 196/2018).
CITEZ: Art.76. - Stabilirea și repartizarea sumei care privește proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul Condominiului se fac în conformitate cu prevederile art.48 alin.(5), coroborate cu prevederile art.75 alin.(2).
Art.75, alin.(3) - Asociația de Proprietari ARE OBLIGAȚIA de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a Cheltuielilor Comune, în caz contrar, hotărârile luate de Adunarea Generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții SUNT NULE DE DREPT.
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2019
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 08:14, 23 Noiembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
latka a scris:

Cred ca e o "mica" eroare de calcul, toata aceasta "problema" care "dateaza de ani de zile" se reduce doar la un an, de cind e in vigoare legea 196/2018. Caci toate articolele invocate sunt de acolo.

E logic că în Instanțe se aplică legea în vigoare la acel moment, dar important e să dezbatem cele două articole 75, alin. 3 și mai ales 76, coroborate cu încălcarea art. 47 și 48, care dovedesc Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunărilor Generale anuale.
Conform primelor două articole, știind că Adunările Generale anuale au fost ilegal convocate, listele de plată cu cheltuielile comune nu au fost calculate conform legii, să avem la bază hotărârile Adunării Generale, care e nulă de drept datorită convocării ilegale a tuturor proprietarilor.
Cheia este acel articol 48, alin. 5, care activează și alin. 1-4, ducând la anularea cheltuielilor comune votate ilegal în acele așa-zise Adunări Generale, convocate ilegal.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
latka a scris:

Cred că e o "mică" eroare de calcul, toată aceasta "problemă" care "datează de ani de zile" se reduce doar la un an, de când e în vigoare Legea nr. 196/2018, căci toate articolele invocate sunt de acolo.

Este extrem de clar faptul că o proprietate COMUNA într-o Asociație de Proprietari nu poate exista pentru mai mult de un bloc sau un Condominiu - este imposibil și absurd să afirme cineva că proprietarii din XX blocuri-Condominii pot avea părți, proprietăți și instalații COMUNE, știind că aceste blocuri sunt situate la distanță unele față de altele și NU AU NIMIC ÎN COMUN.
Este extrem de explicit textul articolului 76 din Legea nr. 196/2018, care, coroborat cu articolul 48 (implicit, și cu articolele 47, 53 și 75), arată că SUNT ILEGAL ȘI ABUZIV IMPUSE CHELTUIELILE (FONDURILE) COMUNE PE LISTELE LUNARE DE PLATĂ (în afară de facturile pentru Utilitățile Publice, care sunt contorizate), DACĂ SUMELE PRIVIND PROPRIETATEA COMUNĂ NU S-AU STABILIT ȘI VOTAT DOAR ÎN CADRUL ADUNĂRII GENERALE ANUALE ȘI DACĂ ACESTE CHELTUIELI COMUNE NU AU FOST CALCULATE FIECĂRUI PROPRIETAR „DINTR-UN SINGUR CONDOMINIU” (conform Legii nr. 196/2018, art. 2, 11, 12, 13, 96 alin. 5 și 6, orice Asociație de Proprietari din România FUNCȚIONEAZĂ TOTAL ILEGAL DACĂ NU S-A CONSTITUIT DOAR PENTRU UN SINGUR CONDOMINIU-BLOC-CLĂDIRE-IMOBIL).
Art. 76 arată clar că listele lunare de plată se calculează legal doar în cazul în care Asociația de Proprietari e constituită dintr-un singur bloc sau Condominiu, care să aibă părți, proprietăți și instalații COMUNE.
La fel, dacă aceste cheltuieli COMUNE UNUI SINGUR BLOC nu au fost votate în cadrul unei Adunări Generale, ELE SUNT NULE SAU ANULABILE ÎN INSTANȚE (SE VOR STORNA ȘI SE VOR RE-CALCULA) !
Art. 76. - STABILIREA ȘI REPARTIZAREA SUMEI CARE PRIVEȘTE PROPRIETATEA COMUNĂ CE REVINE FIECĂRUI PROPRIETAR DIN CADRUL CONDOMINIULUI se fac în conformitate cu prevederile art. 48 alin. (5), coroborate cu prevederile art. 75 alin. (2).

Știind că Asociația de Proprietari în care activez forțat, a fost și este constituită ilegal din ... 9 blocuri (din 9 Condominii-clădiri-imobile), încălcând extrem de multe articole din Legea nr. 196/2018 (care impun ca o Asociație de Proprietari să se înființeze doar pentru un singur Condominiu-bloc-clădire-imobil, nu pentru 9 blocuri, care nu pot avea părți, proprietăți și branșamente COMUNE), propun oricărei persoane care citește această postare, să urmărească mai ales cuvintele și frazele SCRISE CU LITERE MARI, pentru a demonstra faptul că TOATE CHELTUIELILE COMUNE (care privesc „proprietatea COMUNĂ”) DE PE LISTELE LUNARE DE PLATĂ DIN ASOCIAȚIA NOASTRĂ COMPUSĂ DIN 9 BLOCURI-CONDOMINII, AU FOST ILEGALE, DEOARECE „NU S-AU CALCULAT DOAR PENTRU PROPRIETARII DIN CADRUL UNUI SINGUR CONDOMINIU”, CONFORM ART. 76, COROBORAT CU ART. 48 ALIN. 5 ȘI CU ART. 75 (acel articol 48, coroborat cu art. 76, arată că ÎN CAZUL ÎN CARE NU S-A CONVOCAT NICIO ADUNARE GENERALĂ ÎN PRIMUL TRIMESTRU AL FIECĂRUI AN FISCAL, „PROPRIETARII NU POT FI OBLIGAȚI LA PLATA LUCRĂRILOR DE REPARAȚII, PRECUM ȘI LA CHELTUIELILE DE FUNCȚIONARE, ADMINISTRARE, ÎNTREȚINERE ȘI DE ÎNLOCUIRE A PĂRȚILOR COMUNE SAU A ELEMENTELOR TRANSFORMATE SAU CREATE.”.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce cheltuieli COMUNE au proprietarii dintr-un Condominiu, cu proprietarii din celelalte X Condominii ale Asociației ?
De ce să plătească ilegal cheltuieli COMUNE proprietarii unui singur bloc pentru proprietarii altor blocuri situate la mai mult de 1 km distanță ?
Dacă vom citi articolul 2 din Legea nr. 196/2018, vom vedea că PĂRȚILE COMUNE sunt acele părți existente doar în cadrul unei singure clădiri, adică în cadrul unui singur bloc sau Condominiu, conform definiției legale de la articolul 2, litera h !
h) CONDOMINIU - IMOBIL format din teren cu una sau mai multe construcții, în care există cel puțin 3 proprietăți individuale reprezentate de locuințe și locuințe sau spații cu altă destinație, și Cote-Părți Indivize de PROPRIETATE COMUNĂ;
p) PĂRȚI COMUNE - părțile DIN CLĂDIRE și/sau din terenul aferent ACESTEI CLĂDIRI (...) destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, SUNT ÎN FOLOSINȚĂ COMUNĂ. Părțile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietățile individuale, care constituie bunurile principale. TOATE PĂRȚILE COMUNE FORMEAZĂ OBIECTUL PROPRIETĂȚII COMUNE. PĂRȚILE COMUNE NU POT FI FOLOSITE DECÂT ÎN COMUN și sunt obiectul unui drept de COPROPRIETATE COMUNĂ FORȚATĂ;
q) PĂRȚI COMUNE aferente tronsoanelor sau scărilor CARE NU POT FI DELIMITATE - cel puțin o instalație pe verticală care ALIMENTEAZĂ ÎN COMUN tronsoane ori scări sau părți de construcție COMUNE tronsoanelor ori scărilor, CARE NU POT FI DEFINITE SEPARAT DIN PUNCT DE VEDERE FIZIC CA POZIȚIE ȘI SUPRAFAȚĂ; (...)
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2020
flory_mr, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comentați legea nr. 196/2018, art. 48, alin. 5, coroborat cu art. 75, alin. 3 și mai ales cu art. 76 flory_mr flory_mr Cum interpretați articolul 48, alin. 5, coroborat cu art. 75, alin. 3 și art. 76 din Legea nr. 196/2018, decât prin faptul că sunt nule listele de plată ... (vezi toată discuția)