avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... sechestru judiciar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

sechestru judiciar

buna seara. ce trebuie sa fac pentru a obtine instituirea sechestrului judiciar, asupra unui imobil si asupra unor bunuri mobile? in ce conditii si ce cheltuieli implica?
Cel mai recent răspuns: ContSters101235 , utilizator 05:41, 14 Ianuarie 2010
Sechestrul judiciar poate fi definit drept acea masura asiguratorie prin care sunt indisponibilizate bunuri mobile sau imobile care fac obiectul unui proces privind proprietatea sau un alt drept real, posesia, folosinta ori administrarea bunului proprietate comuna, atunci cand acest lucru este necesar pentru conservarea bunului respectiv.
Măsura sechestrului judiciar constă în indisponibilizarea bunului care formează obiectul litigiului, acesta fiind încredinţat spre păstrare şi administrare până la soluţionarea definitivă a litigiului, de regulă, unei terţe persoane. Aşa fiind, sechestrul judiciar are ca scop conservarea unui bun determinat şi apare ca o măsură raţională, pe care legiuitorul are competenţa să o adopte, în conformitate cu art. 44 alin. (1) teza a doua din Constituţie.
Pe de altă parte, potrivit art. 600 din Codul de procedură civilă, cererea de sechestru judiciar se judecă, în mod obligatoriu, cu citarea părţilor, această procedură având deci caracter contencios. Cu acest prilej părţile pot învedera instanţei împrejurările care să justifice sau nu luarea unei asemenea măsuri, beneficiind de toate garanţiile procesuale prevăzute de lege.

O conditie necesara pentru instituirea sechestrului judiciar este depunerea unei cautiuni, in cuantumul fixat de instanta, atunci cand aceasta va considera necesar.
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Implica de regula existenta unui proces pendinte impotriva celui care detine acele nuunuri sau o datorie a acestuia stabilita prin act autentic. Este necesara o cerere la judecatoriei si plata taxei de timbru la valoarea nbunurilor al caror sechestru se solicita
top dan a scris:

Implica de regula existenta unui proces pendinte impotriva celui care detine acele nuunuri sau o datorie a acestuia stabilita prin act autentic. Este necesara o cerere la judecatoriei si plata taxei de timbru la valoarea nbunurilor al caror sechestru se solicita

multumesc pt raspunsuri. se poate cere instituirea sechestrului judiciar, sau asigurator, inca din perioada desfasurarii cercetarii penale? cum se poate calcula valoarea aproximativa a taxei de timbru, inainte de a cere instituirea sechestrului? e vorba de un procentaj de ..x..% din valoarea imobilului si a bunurilor mobile?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa scoasa la vanzare cu măsura asiguratorie a sechestrului cata_linux cata_linux Buna ziua, Vreau sa cumpar o casa care are instituită măsura asiguratorie a sechestrului pe ea; intrebarea este: se poate vinde o casa care are sechestru ... (vezi toată discuția)
Sechesteru in timpul recursului boss_gabi87 boss_gabi87 Daca doua persoane sunt in proces pentru pretentii (returnarea unei sume de bani imprumutate), creditorul castiga procesul la judecatorie, dar debitorul face ... (vezi toată discuția)
Partajul fortat de dosarele penale si civile a unuia dintre soti veramyx veramyx Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat in urmatoarea speta: Tatal meu(fost Administrator la Asociatii de locatari) are deschise in acest moment dosare penale si ... (vezi toată discuția)