avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Salut imi poate spune cineva care a trecut prin ceva ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Salut imi poate spune cineva care a trecut prin ceva asemanator ...

Salut imi poate spune cineva care a trecut prin ceva asemanator si stie despre ce e vorba doresc sa imi recapat dreptul de a conduce in Romania avand in vedere ca permisul a fost anulat printro hotarare judecatoreasca .
Eu aveam permis de UK preschimbat cei din Uk spun ca e valabil dar in Romania nu stiu ce e de facut toti au pareri diferite si nu ajung la un sens comun sa stiu unde trebuie sa merg si ce trebuie sa fac .
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 13:00, 12 August 2022
Pentru a primi un raspuns adecvat ar trebui sa dati mult mai multe amanunte. Totusi, ce se intelege este ca ati fost condamnat aici in Romania, cu hotarire judecatoreasca definitiva si vi s-a anulat permisul (strain) de UK, dar aveti totusi drept de circulatie in UK. Ca sa fie asa, inseamna ca aveti asupra dvs. si acel permis, returnat de autoritatile de acolo ( a fost trimis de IGP autoritatii care l-a emis).

In Romania, dreptul de conducere dupa anulare se obtine prin prezentarea la examinare in conditiile art. 116 din OUG 195/2002 :

Articolul 116
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătorești de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) și la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situațiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data grațierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
[ link extern ]

In opinia mea inseamna ca trebuie sa va prezentati la examen. Bafta !

Cititi si cum s-a judecat un astfel de caz, la curtea preliminara, in UE Postez doar decizia curtii:

"Pentru aceste motive, Curtea (Camera întâi) declară:


Articolul 2 alineatul (1) și articolul 11 alineatul (4) al doilea paragraf din Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere trebuie interpretate în sensul că nu se opun ca un stat membru, pe teritoriul căruia titularul unui permis de conducere din categoriile A și B eliberat de un alt stat membru a fost decăzut din dreptul de a conduce ca urmare a unui comportament ilicit, survenit cu ocazia unei șederi temporare pe acest teritoriu ulterior eliberării permisului menționat, să refuze să recunoască ulterior valabilitatea acestui permis de conducere, după ce acesta a fost reînnoit, potrivit articolului 7 alineatul (3) din această directivă, de către statul membru în care se situează reședința obișnuită a titularului permisului menționat, în sensul articolului 12 primul paragraf din directiva menționată. Cu toate acestea, revine instanței de trimitere sarcina de a examina dacă, în conformitate cu principiul proporționalității, normele prevăzute de legislația primului stat membru, care stabilesc condițiile pe care titularul permisului de conducere trebuie să le îndeplinească pentru a redobândi dreptul de a conduce pe teritoriul său, nu depășesc limitele a ceea ce este adecvat și necesar pentru atingerea obiectivului urmărit de Directiva 2006/126, care constă în îmbunătățirea siguranței rutiere."
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2022
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, recent mi-a fost anulat permisul de conducere in ... bogdandragos bogdandragos Buna seara, recent mi-a fost anulat permisul de conducere in baza hotărârii de condamnare rămasă definitiva. Detin permis de conducere valabil intr-o tara ... (vezi toată discuția)
Pot sustine examen in vederea redobandirii permisului? StifflerSamm StifflerSamm Buna ziua!Astazi am fost si mi'am scos cazierul pentru a afla daca pot incepe scoala de soferi.Pe cazier scria in felul urmator: Solicitantul [u]este ... (vezi toată discuția)
Salut - anulare permis in strainatate andrei-andreiul andrei-andreiul am si eu o intrebare ca nu am fost lamurit ...mi sa anulat permisul de conducere pentru consum de alcool pe o perioada de 3 ani in afara romaniei eu fiind ... (vezi toată discuția)