avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Angajatorul schimba parola de email a angajatei aflata ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Angajatorul schimba parola de email a angajatei aflata in prenatal, pentru acesul colegilor la inboxul acesteia

Sotia mea, recent intrata in prenatal, a facut handover colegilor care i-au preluat clientii, dar un director a decis ca ar fi mai bine ca ea sa ofere colegilor parola de la mail pentru ca ei sa vada mai usor istoricul conversatilor cu clientii preluati; ea a refuzat si a ramas fara access la mail, deci i-au schimbat parola fara acordul ei, in timp ce ea este inca angajata. Mentionez ca ea a oferit tot suportul colegilor care i-au preluat clientii, si-a updatat mesajul out-of-office directionand clientii catre noi colegi, si chiar a tinut conferinte din prenatal ajutand colegii cu situatiile existente.

In aceasta situatie, noi vedem o serie de nereguli: colegii care au acum access la mail, pot trimite mailuri in numele ei (probleme de identitate), au acces la mailurile legate de performante cu HRul si salariu (probleme de confidentialitate), probleme de GDPR si altele.

Noi personal vedem asta ca un abuz, dar am vrea sa stim si din punct de vedere legal ce optiuni exista.

Va multumim!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2022
nomack87, utilizator
Cel mai recent răspuns: nomack87 , utilizator 00:34, 28 Octombrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punctul meu de vedere angajatorul are dreptul sa acceseze contul de e-mail, pentru a putea să păstreze relaţia cu clienţii existenţi şi să îşi desfăşoare activitatea în continuare.
Pe de altă parte, dacă angajatul îşi retrage consimţământul emailul care conţine în denumire date cu caracter personal ale angajatului (nume, prenume) nu mai poate fi folosit de angajator, prin angajaţii săi, şi există o încălcare GDPR.

De asemenea, dacă pe această adresă de e-mail au fost trimişi fluturaşii de salariu, există încălcată clauza de confidenţialitate. În această situaţie, există posiblitatea ca angajatul să solicite plata unor despăgubiri pentru încălcarea acestor prevederi, dar elementul ce trebuie dovedit este prejudiciul cauzat.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2022
Mihail Croitoru, Avocat
Exact despre asta este vorba. Adresa de email conține: initiala_prenume.nume@companie.ro. Angajatorul sustine ca are tot dreptul ca alti colegi sa foloseasca aceasta adresa. Dar ce se intampla daca un coleg decide sa scrie mailuri mai mult sau mai putin ortodoxe de pe aceasta adresa unui client? Persoana nu poate avea control pe asa ceva si nici "incredere" ca ceilalti nu vor abuza, singura protectie fiind parola cunoscuta doar de detinatoarea mailului, care in acest caz, nu mai exista.

Pe mail nu exista fluturasi de salariu, dar exista conversatii cu HR-ul legate de evaluari si performante, tot de natura personala, dar acest lucru este mai putin relevant, in comparatie cu riscul de mai sus.

Legat de prejudiciu, este doar unul moral, stai mereu cu teama ca mailul tau este efectiv compromis, iar altii pot sustine conversatii in numele tau. Mie acest lucru imi suna clar a furt de identitate.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu există așa ceva precum "mailul tau".
Este proprietatea companiei tot ce ține de sisteme informatice și echipamente de telecomunicații.
Poate restricționa oricând accesul fără să vă ceară acordul și fără să vă informeze.
Fiecare raspunde pentru propriile fapte.Colegii care trimit mesaje "mai puțin ortodoxe" vor fi depistați și vor răspunde.
Nu vă faceți griji pentru alții.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2022
mitabiciclista, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
mailul firmei, dreptul firmei, responsabilitatea firmei, afacerile firmei. restul sunt povesti. faptul ca angajații transfera date cu caracter personal pe mailul firmei le este imputabil acestora. sunt sigur ca in regulamentul de ordine interioara sunt toate clauzele legale. angajații sunt extrem de imprudenți si apoi se plâng de tratamente discriminatorii. cat despre furtul de identitate...sunteți foarte departe
Stimabile domn,

1. dupa dumneata, probabil si drepturile angajatului sunt povesti.
2. unde am scris ca s-au transferat date cu caracter personal de la angajat in afara?
3. in ROI nu e absolut nimic legat de asta, de ce facem speculatii?
4. unde s-a produs imprudenta?

- Editat de admin: Vă rog să vă controlați limbajul și să combateți ideea/ideile, NU persoana. Mulțumesc -

Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2022
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! lucrez la birou runos la spital. avem o colega coordonatoare, ... DanielCatalinI DanielCatalinI Buna ziua! Lucrez la birou Runos, spital. Avem o colega coordonatoare, care a propus sa se trimită fluturașii de salarii pe mail la asistentul șef, cel ... (vezi toată discuția)
Mail de servici c_mircea c_mircea Daca am mail de la angajator, de exemplu numele.meu@angajator .ro , acest angajator are dreptul sa-mi citeasca mailurile? Sau are dreptul sa-mi schimbe parola ... (vezi toată discuția)
Drepturi la locul de munca MariaDrF MariaDrF Buna ziua, Urmeaza sa intru in concediu prenatal si am intrebat la locul de munca, la depart HR, daca, conform contractului colectiv de munca, se ofera ... (vezi toată discuția)