avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua. Eu o sa plec în Germania(sunt divorțată) ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua. Eu o sa plec în Germania(sunt divorțată) lăsând ...

Buna ziua. Eu i sa plec în Germania(sunt divorțată) lăsând în țară 2 băieți de 16 ani și sora lor de 20. As putea sa fac un act că și cum sora ar fii tutore?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 19:44, 27 Februarie 2024
sea nunta autoritatea tutelara si in instanta se confirma ca ramana in grija surorii.
Conform pevederilor art. 104 din Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:

1. Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie Directiei de Asistenta Sociala de la domiciliul copilului, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.

2. Legea prevede o sanctiune contraventionala (amenda de la 500-1000 ron) pentru parinti, pentru nerespectarea obligatiei de a notifica Directiei de Asistenta Sociala plecarea la munca in strainatate.

3. Notificarea va contine in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz.

4. Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile legale. Dupa primirea hotararii de delegare a autoritatii parintesti, parintele sau persoana in grija careia se afla copilul, va depune o copie acesteia la sediul Directiei de Asistenta Sociala.

5. Aceste dispoziții sunt aplicabile si tutorelui, precum si in cazul in care ambii parinti urmeaza sa plece la munca intr-un alt stat.

6. Persoana desemnata sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului trebuie sa faca parte din familia extinsa, sa aiba minimum 18 ani si sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.
Ultima modificare: Marți, 27 Februarie 2024
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua dacă am un bebeluș de 3 luni și mergem la un notar ... Carp costel Carp costel Bună ziua dacă am un bebeluș de 3 luni și mergem la un notar să-l lăsăm an grija bunicilor câteva luni se poate ? (vezi toată discuția)
Plecare parinti in strainatate, situatie minor andreizabela andreizabela Daca eu plec la sotul meu in Algeria pe o perioada de 2 ani, iar copilul il las cu parintii mei, este ohligatoriu să notific această intenție serviciului ... (vezi toată discuția)
Procura pentru un minor mirelaciuntu mirelaciuntu Buna ziua.Am si eu o intrebare;as dori sa plec la munca 6 luni in strainatate si vreau sa las copilul de 15 ani in grija unei surori .Pentru procura in care ... (vezi toată discuția)