avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bunuri comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bunuri comune

buna ziua, sora mea este divortata de mai bine de 30 de ani, dar nici un momentul de fata nu au cerut partajarea bunurilor comune. de fosrul sot nu mai stim nimic de la divort. se poate face partajarea bunurilor? fostul sot ar mai putea avea dreptl la bunurile comune dupa atat timp de la divort? impreuna au doar un apartament. care este parerea dv?
Cel mai recent răspuns: ionescualecu , utilizator 20:49, 5 Februarie 2010
Se poate face partaj oricand.
Actiunea in partaj e imprescriptibila.
Fostul sot are drept la jumatate din apartament, daca era bun comun.
Prezentati actele apartamentului unui avocat.
Exista posibilitatea sa puteti invoca si efectele prescriptiei achizitive (uzucapiunea) ca mod de dobandire a proprietatii daca reusiti sa dovediti posesia neintrerupta timp de 30 de ani.
Astfel cota de 1/2 a sotului ar putea fi dobandita de sotie.
actiunea de partaj este imprescriptibila, astfel incat instanta de judecata ar putea fi investita oricand cu o astfel de actiune .
daca in aceasta perioada sotia a contribuit exclusiv la intretinerea imobilului, s-a ocupat si a investit bani personali in renovarea si intretinerera acestuia, exercitand o posesie neintrerupta se putea invoca uzucapiunea .
actiunea de partaj se timbreaza cu 3% din valoarea bunurilor partajabile.
se poate introduce direct cerere in ceea ce priveste acea posesie de 30 de ani, uzucapiunea, cum ii spuneti dv, fara a mai introduce cerere partaj sau se pot discuta in acelasi timp? sora mea a posedat dupa divort singura, fostul sot nu a contribuit cu nimic la imbunatatiri. s-a mutat in alta localitate si nu mai stim nimic de el. in aceeasi cerere se va plati taxa de timbru atat partajul cat si uzucapiunea, separat?
multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapare ContSters277797 ContSters277797 Am citit in NCC despre cazurile in care partajul este inadmisibil: \\"partajul este inadmisibil in situatia uzucaparii bunului de catre unul dintre ... (vezi toată discuția)
Partaj mini_cinie mini_cinie Spuneti-mi va rog,in situatia in care eu am divortat acum 3 ani si jumatate (si nu am facut inca partajul) ce sanse am sa pot obtine jumatate din 2 imobile ... (vezi toată discuția)
Proces de partaj ,impartirea bunurilor probleme probleme Buna seara!Un prieten are o problema si m-am gandit sa incerc sa intreb si aici si v-as ruga sa ma ajutati.Prietenul este divortat de aprox2 ani.Se mai poate ... (vezi toată discuția)