avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere mostenire

1. Bunica sotiei a murit acum un an , acum vrem sa se dezbata mostenirea intre tata si cele doua fete ( una din ele este soacra mea ) : casa si terenuri
2. Soacra mea a locuit 15 ani in acea casa si a contribuit la renovarea ei interior si exterior , gaz metan...(exista acte pe numele soacrei )..
Intrebare : are un procent in plus din mostenire fata de cealalta fata
3. Eu si sotia am locuit la fel 10 ani in acea casa si la fel am renovat-o de doua ori pana acum , centrala , gard....
Intrebare : eu si sotia avem drept la vreun procent din mostenire daca am locuit acolo (eu fara mutatie iar sotia cu mutatie pe numele vechi)
Precizez ca de peste 10 ani pana in momentul de fata in acea casa sunt iregistrate doua familii : una cu numele bunicului si bunicei decedate si cealalta cu numele soacrei si sotiei inainte de casatorie..
Cel mai recent răspuns: ne_interesant , utilizator 15:54, 12 August 2012
nu conteaza cine si cum a fost sau nu inregistrat (!)... succesiunea se dezbate dupa reguli stabilite de lege-sotul/sotia supravietuitor/oare va avea mereu 1/4 din mostenire, iar copiii celui care a decedat - 3/4 (daca sunt mai mult, acest cuantum se imparte in mod egal). daca exista intelegere intre tori cei care au dreptul la mostenire, notarul va da efect acestei intelegeri. daca nu, se rezolva in instanta.
in mod concret, sotul bunicii decedate va avea 1/4 din mostenire plus dr de a locui in casa bun comun (daca a fost locuinta comuna a celor 2 soti), dr de a lua mobilele destinate gospodariei si darurile manuale (obtinute in timpul casatoriei). cele doua fete au dr la 3/4 din mostenire, pe care si-l vor imparti dupa cum se inteleg, putandu-se tine cont si de cat profit a adus fiecare din ele bunului supus impartelii. daca nu se inteleg, au deschisa calea judecatii.
atata timp cat exista mostenitorii mentionati, respectiv sotul bunicii decedate si cele 2 fete (una fiind soacra dvs), dvs si sotia dvs nu aveti dr la mostenire (acest dr il va avea sotia dvs la decesul parintilor ei).
acum un an cat traia bunica sotiei s-au inteles verbal ca se va imparte valoare din vanzarea casei: doua parti soacrei mele ( pentru amenajarile facute de ea cat si de mine si sotie in toti acesti ani ) si o parte celeilalte fete
acum bunicul sotiei vrea sa vanda casa si sa imparta banii cum s-au inteles in timpul cat traia bunica sotiei
problema este recuperarea investitiilor ( pentru asta a fost facuta intelegerea de impartire : facute de soacra mea , de mine si sotie in toti acesti ani
cealalta fata nu a contribuit cu nimic la amenajarea acelei case
atunci faceti succesiunea si vindeti cum vrea bunicul..
Buna ziua,

In ambele cazuri a celor doua fete( una fiind soacra mea) fiecare dintre ele sunt casatorite a doua oara, fiecare dintre soti avand cate un baiat.

Daca din nefericire, soacra mea decedeaza, sotul ei si/sau fiul lui din prima casatorie au dreptul la mostenirea dupa soacra mea, respectiv dupa tatai ei ( bunicul sotiei) ?

Aceeasi situatie fiind valabila si in cazul celeilalte surori, nu vrem sa ajungem in situatia sa dezbat mostenirea cu unul si/sau cu ambii baieti dupa sotii celor doua surori.

E mai bine sa dezbatem mostenirea cat mai repede cat sunt in viata bunicul si cele doua surori ?
In cazul in care nu se ajunge la o intelegere pentru dezbaterea mostenirii , fie din partea unei fete sau tatalui lor( bunicul sotiei ), se poate face un act intre soacra si fata ei( sotia mea) pentru ca intreaga parte ce i se cuvine dupa tatal ei sa ai revina sotiei dupa moartea ei ?

Va multumesc anticipat,

Nu raspunde nimeni ?

Daca din nefericire, soacra mea decedeaza, sotul ei si/sau fiul lui din prima casatorie au dreptul la mostenirea dupa soacra mea, sau doar sotia ?
Daca da, la cate parti are dreptul?
Ce act se poate face intre soacra mea si fata ei pentru ca intreaga parte ce i se cuvine dupa dezbaterea mostenirii intre cele doua surori si tatal lor (bunicul sotiei) sa ai revina sotiei dupa moartea ei ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subiectul etern:mostenirea de familie... iannnis iannnis buna ziua! Va rog un sfat in legatura cu o mostenire.Mama sotiei,singura la parinti,a mostenit de la parinti ei prin moartea lor care s-a petrecut demult o ... (vezi toată discuția)
Mostenirea nepotului de bunic, tatal fiind decedat andapaun72 andapaun72 am rugamintea sa ma ajutati sa aflu cum se imparte averea bunicului sotului meu in situatia in care bunicul a avut 6 copii, unul dintre ei fiind socrul meu, ... (vezi toată discuția)
Despre o mostenire Adytzu72 Adytzu72 Buna ziua. Se da urmatoarea speta: o familie formata din parinti si doua fete, decedeaza sotul (tatal fetelor) se dezbate mostenirea, una din fete renunta in ... (vezi toată discuția)